Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rutte: geen probleem bij aanpassing pgb

Het kabinet voorziet geen problemen bij de uitvoering van de aanpassingen aan het persoonsgebonden budget (pgb) waarmee mensen zorg kunnen inkopen. Er zijn gesprekken gaande met het Centraal Planbureau (CPB) over de precieze cijfers, maar volgens premier Mark Rutte is er geen probleem en komt het kabinet geen geld tekort.
Rutte: geen probleem bij aanpassing pgb

Rutte zei dat vrijdag na afloop van de ministerraad. Donderdag bleek uit berekeningen van het CPB dat de aanpassingen aan het persoonsgebonden budget mogelijk zo’n 250 miljoen euro minder opleveren dan gepland.

Langdurige zorg
Het kabinet berekende dit voorjaar dat er door de explosieve stijging van de kosten bij het pgb een probleem van zo’n 900 miljoen euro zou ontstaan, waarvoor een oplossing moest komen. Kort daarna presenteerde het kabinet plannen die het pgb meer moesten toesnijden op mensen die echt langdurige zorg nodig hebben.

Narekenen
Een fel protesterende oppositie vroeg vervolgens het CPB om de kabinetsplannen na te rekenen. Met het rapport in de hand eiste de oppositie donderdag dat de pgb-plannen van tafel gaan.

Noodzakelijke zorg
Volgens Rutte schat het CPB de overschrijding lager in dan het kabinet. ‘Als die overschrijding minder groot is, hoef je ook minder terug te draaien. Dat zou op zich goed nieuws zijn. We zijn naar die cijfers aan het kijken.’ Volgens Rutte gaat het kabinet nog steeds zijn belofte nakomen dat iedereen zijn noodzakelijke zorg houdt.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/ANP-photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.