Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ruim 5000 zorgmedewerkers bij manifestatie

De manifestatie in Amsterdam tegen bezuinigingen in de zorg heeft zaterdag ruim 5000 medewerkers uit de zorg getrokken. Dat meldde een woordvoerster van organisator Abvakabo FNV.
Ruim 5000 zorgmedewerkers bij manifestatie
Foto: ANP Photo

De deelnemers zijn boos over de plannen die de regering heeft met de zorg. Onder het motto ‘handen thuis, Rutte!’ demonstreren ze tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet-Rutte.

Tweede Kamerleden

De 5000 zorgmedewerkers komen uit het hele land. Ze verzamelden zich aan de Czaar Peterstraat en liepen vanaf daar naar het Oosterpark, waar de manifestatie werd gehouden. In het Oosterpark ontmoetten de demonstranten in tenten Tweede Kamerleden om over de plannen te praten.

Emoties

‘De emoties liepen daarbij soms hoog op’, zei de woordvoerster. Ook kwamen enkele sprekers aan het woord, zoals FNV-voorzitter Ton Heerts en SP-leider Emile Roemer. Zanger Gerard Joling verzorgde een optreden. Hij was een van de eersten die zich hardop uitsprak tegen de ideeën van het kabinet, weet Abvakabo FNV.

Thuiszorg

Volgens de bond raken door de plannen van het kabinet 170.000 mensen hun thuiszorg kwijt en verliezen 50.000 thuiszorgmedewerkers hun baan. Nog eens tienduizenden medewerkers in de gehandicaptenzorg en verzorgingshuizen raken zonder werk, concludeert de vakbond.

Te ver

De Tweede Kamer praat maandag over de toekomst van de zorg. Kamerleden van CDA, GroenLinks, SP, PVV en 50PLUS zeiden zaterdag bij de manifestatie in Amsterdam dat het kabinet te ver gaat met de bezuinigingen. Michel Rog van het CDA vertelde dat zijn partij maximaal 18 procent van de thuiszorg wil schrappen. Het kabinet heeft 40 procent voor ogen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.