Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ruim 45 procent verliest ondersteunende begeleiding

Meer dan 65.000 mensen ontvangen sinds 1 januari minder of geen begeleiding vanuit de AWBZ. Deze Pakketmaatregel leidt er niet toe dat meer mensen zorg in instellingen nodig hebben. Dat concludeert het Centrum Indicatiestelling Zorg, CIZ.
Ruim 45 procent verliest ondersteunende begeleiding

Vooral ouderen boven de 75 jaar met een lichamelijke aandoening, mensen met psychiatrische problemen en cliënten met een zintuiglijke handicap ontvangen geen begeleiding meer. Vanwege bezuinigingen op de ondersteunende begeleiding krijgen zij geen begeleiding meer bekostigd met AWBZ-gelden. Ruim 25.000 mensen ontvangen geen begeleiding meer, en ruim 35.000 krijgen nu minder begeleiding.

Verschuiving
Dat blijkt uit een rapportage van het Centrum Indicatiestelling Zorg, CIZ: ‘Begeleiding AWBZ 2009’. Het CIZ Kenniscentrum heeft onderzocht wat de verschuiving in zorggebruik is geweest als gevolg van de verandering van de beleidsregels. Wat betreft de ondersteunende begeleiding, die eerst werd betaald uti de AWBZ, gaat het om mensen met lichte beperkingen. Maar veelal ook om dagbesteding voor ouderen die moet voorkomen dat ze in een isolement raken.

Nieuwe beleidsregels
Uit het onderzoek blijkt dat er van de 230.000 mensen die op 1 januari 2009 recht op begeleiding hadden, er 145.000 te maken kregen met de nieuwe beleidsregels. Uit het onderzoek blijkt dat 55 procent van deze groep – bijna 80.000 cliënten – op 1 januari 2010 evenveel of meer AWBZ-begeleiding krijgen. Ruim 25 procent – 36.000 mensen – ontvangt minder begeleiding en 20 procent – 29.000 mensen ontvangt helemaal geen begeleiding meer.

Gevolgen
De cijfers zeggen niet zo veel over de aard van de zorg die cliënten moeten ontberen en wat dat voor gevolgen voor hen heeft. Vorige maand publiceerde Research voor Beleid de resultaten van een onderzoek naar de gevolgen van de Pakketmaatregelen. Daaruit blijkt onder meer dat voor ouderen de herindicatie betekent dat sociale contacten wegvallen. Ook het stopzetten van administratieve ondersteuning kan ingrijpend zijn. Ouderen verliezen daardoor bijvoorbeeld het overzicht op hun uitgaven en rekeningen en kunnen zo in de schulden terechtkomen.

Overstap
Het CIZ is nagegaan of de instellingsopnamen in 2009 een gevolg zijn van de beperking van de begeleiding. Het CIZ trekt die conclusie niet omdat ‘De groep die de overstap maakt van zorg thuis naar verblijf in een instelling, procentueel net zo groot is als in de voorgaande jaren.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

 

Bron: CIZ/foto: stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.