Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Rouvoet: ‘Zorgverzekeraars willen ouderenzorg doen’

De zorgverzekeraars willen de ouderenzorg zelf ter hand nemen en niet dat die wordt overgeheveld van de AWBZ naar de gemeenten. Dat zegt André Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland in een interview in Trouw woensdag. Volgens hem kunnen de verzekeraars de ouderenzorg beter, efficiënter en goedkoper uitvoeren dan de gemeenten.
Rouvoet: ‘Zorgverzekeraars willen ouderenzorg doen’

Het tekort voor de AWBZ bedroeg vorig jaar 3,3 miljard euro. Het was het derde jaar op rij dat het tekort meer dan 3 miljard euro bedroeg, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend. Veel politieke partijen pleiten er nu voor om de verpleging en verzorging van ouderen uit de AWBZ naar de gemeenten te verschuiven.

Echte zorg
‘Ik kan me voorstellen dat de politiek de huishoudelijke hulp – en straks ook de begeleiding – overhevelt naar de gemeenten. Dat is welzijnswerk, geen onverzekerbare zorg. Maar wassen, medicijnen toedienen of een stoma aanleggen, dat is echte zorg. Dat moet een verzekerd recht blijven en niet een sociale voorziening ter beoordeling van de gemeenten. Straks moet je maar afwachten of je die zorg krijgt’, aldus Rouvoet.

Bron: ANP/ANP-Photo/Evert-Jan Daniels

2 REACTIES

  1. Zorg voor ouderen is een zorg, verantwoordelijkheid voor alle inwoners van nederland. Dus dient deze zorg in het AWBZ-pakket te blijven en niet door geschoven te worden naar gemeenten,
    Immers elke gemeente mag zij eigen invulling geven aan haar sociaal beleid. Met gevolg dat gemeente accent verschillen hanteren, soms tot rechtsongelijkheid van burgers die in dezelfde positie zitten. Dit kan niet, gebeurd echter al via de WMO, maar mag zeker niet gebeuren met de ouderenzorg. Geen enkele oudere heeft gevraagd om beperkingen, zorgbehoeftigheid. In tegendeel liever niet, ze doen pas beroep hierop als het echt niet kan, weet ik maar al te goed als ouderenadviseur.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.