Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rotterdamse senioren worden digitaal vitaal

In de regio Rijnmond wordt een project uitgevoerd dat zorgvoorzieningen voor senioren met de nieuwste digitale technologieën gemakkelijker maakt. Het gaat bijvoorbeeld om het monitoren van ziekten, online zelfhulp en controle van medicatie.
digitale zorgvoorzieningen
Digitale voorzieningen maken de zorg voor ouderen beter bereikbaar - Foto: ReAAL

Het project: ReAAL is in 2013 opgezet door de EU-Commissie om innovatie in de zorg te stimuleren. Door het toepassen van de nieuwste digitale technologieën worden zorgvoorzieningen beter bereikbaar voor ouderen. Het project moet de zelfredzaamheid vergroten door gebruik te maken van slimme digitale applicaties, zoals sensortechnologie, beeldschermcommunicatie en smartwatches. Het idee is dat als ouderen gezond blijven, zij langer zelfstandig kunnen wonen.

Zelfredzaamheid

In Nederland zal het project starten in de regio Rotterdam en Rijnmond. Het doel is om bij minimaal 1700 burgers de zelfredzaamheid te vergroten door het toepassen van diverse eHealth toepassingen. Alle benodigde informatie van patiënten wordt verzameld in online-data.

Online

De digitale diensten moeten de afstand tussen de cliënt en de zorgverlener verkleinen door online gedeelde informatie, als de patiënt daar toestemming voor geeft. Verder moet het de communicatie tussen zorgverlener en burger vergemakkelijken.

Toepassingen

In Nederland worden zes digitale toepassingen uitgevoerd:

– NetMedical: Monitoring van gezondheid in thuissituatie door allerlei meters zoals weegschalen, bloeddrukmeters en bloedglucosemeters.

– Curavista: Monitoring van (chronische) ziekten in de thuissituatie met behulp van dagboeken.

– MiBida: Beeldcommunicatie voor ouderen.

– MindDistrict: Online zelfhulp binnen de Geestelijke Gezondheidszorg.

– Medicine Men: Medicatiemanagement met behulp van smartwatch technologie.

– Almende: vitAAL app voor de smartphone voor monitoring van bijvoorbeeld fysieke activiteit, coaching en valdetectie.

Meer informatie

Thuiszorg IZAH is tot nu toe de eerste grootste aanbieder van deze toepassingen. De leiding van het project ligt bij Stichting RijnmondNet / Zorgportaal Rijnmond. De technische partner is kenniscentrum Smart Homes, en de evaluatie van het project wordt uitgevoerd door het instituut Beleid en Management Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.