Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rotterdam vraagt VWS lijst met gedupeerden AWBZ

Rotterdam heeft er geen zicht op wie dit jaar geen beroep meer kan doen op de AWBZ, omdat het onduidelijk is wie te maken krijgt met de wetswijziging. Daarom heeft wethouder Jantine Kriens aan staatssecretaris Bussemaker (VWS) gevraagd om een lijst met gedupeerden.
Rotterdam vraagt VWS lijst met gedupeerden AWBZ

Staatssecreaties Bussemaker zag tot nog toe af van het verstrekken van gegevens aan de gemeente vanwege de privacywetgeving. Kriens vindt dat de staatssecretaris daar dan maar toestemming voor moet vragen aan de betrokken personen. ‘Waarschijnlijk heeft 99 procent daar absoluut geen moeite mee’, aldus een zegsman.
  
Wetswijziging
De wijziging in de wet is ingegeven door bezuinigingen. Het kabinet hoopt met de maatregel 800 miljoen euro te besparen. De AWBZ is daardoor alleen nog geldig voor mensen die zich echt niet zelf kunnen redden. Bijvoorbeeld dementerende ouderen krijgen uit de AWBZ niet langer een vergoeding voor de boodschappendienst. ‘Zo’n oudere kan in de gemeente door vrijwilligers of welzijnsorganisaties worden geholpen. Maar dan moeten we wel weten om wie het gaat, anders kunnen we niets. Veel mensen dreigen tussen wal en schip te raken’, aldus de zegsman.

Schatting  
Kriens schat dat tweeduizend mensen in Rotterdam hun volledige aanspraak op de AWBZ verliezen. Circa vijfduizend Rotterdammers verliezen hun aanspraak gedeeltelijk. Kriens en Bussemaker bespreken de zaak vandaag. Morgen staat in de Tweede Kamer een algemeen overleg over het onderwerp op de agenda.

Kriens  kondigde al in november aan dat ze een lijst van gedupeerden wilde. ‘Ik wil de namen hebben van mensen die hun begeleiding verliezen. Met

hen willen we als gemeente om de tafel om te kijken hoe we die

veranderingen kunnen opvangen. Het betekent niet dat we alle

consequenties van de bezuinigingen kunnen opvangen, maar we willen wel

werken aan een zachte landing’, zei ze toen.

Lees ook: Zorg + Welzijn Wethouder Jantine Kriens: ‘AWBZ is voor mensen die het echt nodig hebben’ 11 november 2008.
 
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

 

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.