Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rondetafelgesprekken over langdurige zorg

Ruim 40 zorgorganisaties gaan donderdag en vrijdag in gesprek met Tweede Kamerleden over de toekomst van de langdurige zorg (AWBZ). Waar de AWBZ nu nog 27 miljard euro per jaar kost, wil het kabinet dit terugbrengen naar 12 miljard euro.
Rondetafelgesprekken over langdurige zorg
Foto: ANP

Vanaf 2015 is het de bedoeling dat gemeenten deze zorg voor hun rekening nemen. En als het aan staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) ligt, blijven ouderen die geen intensieve zorg nodig hebben, langer thuis wonen met behulp van familie, vrienden en buren. Alleen ouderen en gehandicapten die zeer zware zorg nodig hebben, mogen dan nog naar een zorginstelling.

Thuiszorg

Ook wil het kabinet fors bezuinigen op onder meer de thuiszorg. Ongeveer 40 procent van het budget voor de huishoudelijke hulp wil Van Rijn bezuinigen. Hoewel dat in het zorgakkoord van vorige maand al is versoepeld, zullen ruim 50.000 thuishulpen alsnog hun baan verliezen.

Ideeën

Organisaties als de ouderenorganisatie ANBO, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Abvakabo zijn donderdag en vrijdag uitgenodigd om te praten over ideeën over de zorg voor ouderen en gehandicapten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.