Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Risico’s aan thuisgebruik medische apparaten

Fabrikanten van medische apparatuur voor thuisgebruik maken niet altijd een gedegen risicoanalyse, terwijl dat wel verplicht is. Ook de gebruiksaanwijzingen zijn vaak onvoldoende afgestemd op gebruik van de apparatuur door patiënten of mantelzorgers. Daardoor kan de patiëntveiligheid in het gedrang komen.
Risico's aan thuisgebruik medische apparaten

Dat maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag bekend. Het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), bracht onvolkomenheden aan het licht bij drie categorieën: infuus-, beademings- en dialyseapparatuur.

Huisdieren
Factoren die de veiligheid van de patiënten in gevaar kunnen brengen zijn: ingewikkelde apparaten en gebruiksaanwijzingen die de zorg verstoren of vertragen, gebrekkig onderhoud en huisdieren die schade aan de apparaten kunnen aanrichten. Ingebouwde alarmfuncties en etiketten kunnen het gebruik van medische apparaten al veel veiliger maken, stelt het RIVM. Instellingen maken vaak zelf meer begrijpelijke handleidingen voor patiënten. Fabrikanten zouden daar meer in samen kunnen werken, zo luidt het advies.

Gebruiksgemak
Instellingen vangen de tekortkomingen vaak goed op, maar dat is volgens het instituut geen reden voor de fabrikanten om minder aandacht te besteden aan het gebruiksgemak. Het is volgens het RIVM te verwachten dat ook bij andere technologieën tekortkomingen bestaan.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/RIVM/Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.