Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Regeling alfahulpen per direct gesloten

Sinds 2009 zijn ruim 8.000 alfahulpen met een subsidie van VWS (weer) in vaste dienst aangenomen bij thuiszorginstellingen. Daarmee is het plafond van deze subsidie bereikt. De regeling wordt per direct gesloten, zo heeft minister Klink aan de betrokken brancheorganisaties laten weten.
Regeling alfahulpen per direct gesloten

De minister vindt dat de regeling het beoogde effect heeft gehad en dat het aan de thuiszorginstellingen is om te zorgen dat alfahulpen een goed dienstverband krijgen. Voor de werkgelegenheidsubsidie was in 2010 6,0 miljoen euro beschikbaar. Dat bedrag werd in februari nog eens met 2,5 miljoen verhoogd tot 8,5 miljoen. De subsidie werd in 2009 ingesteld om ervoor te zorgen dat alfahulpen weer een vast dienstverband kregen.

Plafond
Na invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning in 2007 gingen veel thuiszorgmedewerkers als alfahulp aan de slag. In 2008 werd de wet zo gewijzigd dat thuiszorginstellingen hun thuiszorgmedewerkers weer in vaste dienst zouden nemen, de subsidie diende om dat te stimuleren. Vanwege de economische situatie is het niet mogelijk het plafond van de regeling nog eens te verhogen, stelt het ministerie.

Voldoende geld
Voor een tweede subsidieregeling die in 2009 inging, om via om – en bijscholing te voorkomen dat alfahulpen verloren gaan voor de thuiszorg, is nog voldoende geld beschikbaar. Van de 3 miljoen die voor deze mobiliteitsbevordering is uitgetrokken, is tot nu toe 0,8 miljoen toegekend.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Min VWS

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.