Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechter verbiedt bemiddeling zzp’ers in thuiszorg

De rechter acht de constructie tussen bemiddelingsbureaus en zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) in strijd met de wet. Dat is de uitslag van het tweede kort geding dat brancheorganisatie ActiZ had aangespannen tegen het ministerie van VWS en drie zorgkantoren.
Rechter verbiedt bemiddeling zzp’ers in thuiszorg

De zorgkantoren hoeven hun contracten met bemiddelingsbureaus niet te ontbinden van de rechter. Wel zijn de bemiddelingsbureaus volledig verantwoordelijk voor de kwaliteit en continuïteit van de zorg. Dat heeft de rechter geoordeeld in een kort geding van ActiZ, brancheorganisatie voor verpleging en verzorging tegen het ministerie van VWS en tegen drie zorgkantoren.

Oneigelijk
De constructie tussen bemiddelingsbureaus en zelfstandigen zonder personeel – zzp’ers – zorgt volgens ActiZ voor oneigenlijke concurrentie met de reguliere thuiszorg. De laatste hebben hogere kosten doordat zij werknemers in loondienst hebben en investeren in de zorgkwaliteit. De bemiddelingsbureaus hoeven die investering niet te doen en stellen de zzp’ers verantwoordelijk voor de zorg. Gezien de uitspraken van de rechter verwacht ActiZ dat deze werkwijze niet houdbaar meer is.

Haaks
In februari oordeelde de rechter ook al dat de werkwijze van de bemiddelingsbureaus haaks stond op de regels van de AWBZ, de Kwaliteitswet Zorginstellingen en de WTZi. In november bleek dat het ministerie van VWS de oude plannen om bemiddelingsbureaus in te zetten toch door wilde zetten. ActiZ ging opnieuw naar de rechter. In het tweede kort geding daagde ActiZ ook een drietal zorgkantoren: Agis, Achmea en Menzis. Zij hadden al contracten gesloten met bemiddelingsbureaus over de inzet van zzp’ers voor het komende jaar.

Verantwoordelijk
Met de uitspraak schept de rechter volgens ActiZ duidelijkheid over de positie van bemiddelingsbureaus. ‘Voor de tweede keer oordeelt de rechter dat deze constructie wettelijk gezien niet kan’, zegt directeur Aad Koster van ActiZ. ‘De rechter oordeelt dat zorgkantoren hun contracten met bemiddelingsbureaus niet hoeven te ontbinden. De rechter stelt daarbij wel als voorwaarde dat gecontracteerde bemiddelingsbureaus volledig verantwoordelijk zijn voor kwaliteit en continuïteit van de zorg. Dat is voor ons een belangrijke uitspraak want dat betekent dat die bureaus nu dezelfde verantwoordelijkheid dragen als reguliere zorgorganisaties.’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.