Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechter oordeelt: VWS mag thuiszorg niet korten

Een nieuwe bezuiniging van 115 miljoen op de thuiszorg gaat niet door, aldus de rechtbank in Den Haag. Brancheorganisatie ActiZ spande een kort geding aan tegen het besluit van VWS om in 2011 een korting van 1,7% op de AWBZ-tarieven voor de thuiszorg door te voeren.
Rechter oordeelt: VWS mag thuiszorg niet korten

ActiZ maakte bezwaar tegen een nieuwe bezuinigingsmaatregel van € 115 miljoen. De maatregel zou een eerdere bezuiniging uit 2008 van gelijke omvang vervangen. De brancheorganisatie wierp tegen dat de bezuiniging uit 2008 al drie opeenvolgende jaren volledig wordt ingevuld door de zorgorganisaties. Het effect daarvan werkt structureel door. De korting van VWS voor 2011 van 1,7 procent zou daarom een extra bezuiniging zijn. De rechter gaf ActiZ gelijk.

Indicatie
Volgens de brancheorganisatie wordt al drie jaar lang een bezuiniging van 1,7 procent gerealiseerd door ‘een doelmatige inzet van zorg-uren per cliënt’. Dat houdt in dat de thuiszorg niet de gehele indicatieruimte gebruikt als dat niet nodig is.

Onrechtmatig
De rechter deelt de bezwaren van ActiZ en concludeert: ‘De Staat handelt onmiskenbaar onrechtmatig jegens ActiZ door voor wat betreft de functies Persoonlijke verzorging en Begeleiding een tariefkorting van 1,7% toe te passen’. De minister en de staatssecretaris van VWS mogen derhalve de korting niet doorvoeren.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+welzijn op Twitter

Bron: ActiZ / foto: ANP Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.