Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechter keurt pilot wijkverpleging Utrecht goed

De proef ‘Zorg in de wijk’ met één zorgaanbieder en één wijkbudget voor wijkverpleging mag in Utrecht worden uitgevoerd. Huisartsen en zorgorganisaties hadden zich verzet tegen de proef omdat die ten koste zou gaan van de zorg aan zeer kwetsbare cliënten.
De proef met één regisseur en één budget voor wijkverpleging per Utrechtse wijk kan doorgaan.
De proef met één regisseur en één budget voor wijkverpleging per Utrechtse wijk kan doorgaan. - Foto: iStock

De proef met één regisseur en één budget voor wijkverpleging per Utrechtse wijk kan doorgaan. Dat heeft de rechter bepaald, meldt Zorgvisie. Het kort geding tegen de proef was aangespannen door zorgaanbieders en cliëntenorgansatie LOC. Zij vrezen dat de keuzevrijheid van zorg voor cliënten wordt beperkt als er maar één zorgaanbieder in de wijk werkt. Bovendien zou de specialistische zorg niet geregeld zijn. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis mag van de rechter doorgaan met de pilot.

Wijkverpleging

De proef houdt in dat de stad Utrecht voor de uitvoering van wijkverpleging wordt opgedeeld in vier regio’s. Per regio wordt één voorkeursaanbieder aangesteld (de gemeente gunt de aanbesteding aan één zorgaanbieder) die de wijkverpleging uitvoert met een vaststaand budget voor die wijk. De zorgverzekeraar gelooft dat één wijkregisseur met een gegarandeerd wijkbudget voor de aankomende drie jaren zorgt voor meer ruimte voor de wijkverpleegkundige, voor vernieuwing en voor betere samenwerking in de wijk. Omdat het minder bureaucratisch is en efficiënter werkt.

De proef ‘Zorg in de wijk’ gaat ten koste van de gespecialiseerde zorg voor kwetsbare mensen. Met specialistische zorg voor bijvoorbeeld dementie en oncologie  is geen rekening gehouden. Huisartsen en zorgaanbieders hebben grote zorgen. Lees meer>>

Minder zorguren

De rechtszaak was aangespannen door thuiszorgaanbieders Careyn en Zorgaanbieder Leven en Zorg en door cliëntenorganisatie LOC zeggenschap in zorg. Zij hebben grote bezwaren tegen de proef. Volgens de zorgverleners is de kans groot dat cliënten minder zorg krijgen. Als zorg moet worden geleverd door een andere zorgorganisatie dan de aanbieder die in de wijk werkt, krijgt die zorgaanbieder maar 75 procent van het zorgtarief vergoed door de verzekeraar. ‘In de praktijk betekent het dat cliënten minder zorguren krijgen’, zegt Wim Knol, woordvoerder van zorgaanbieder Careyn.

Gespecialiseerde zorg

Verder vrezen zorgaanbieders en cliëntenorganisatie dat de specialistische zorg een probleem wordt. Omdat niet alle zorgorganisaties specialistische dementiezorg, oncologieverpleegkundigen of palliatieve zorg aanbieden. Volgens Zilveren Kruis kunnen cliënten rekenen op specialistische zorg en hebben zij verder de vrijheid om te kiezen voor een andere zorgaanbieder. Zilveren Kruis wil het gesprek met de zorgaanbieders en de cliëntenorganisaties aan: ‘We hebben elkaar hard nodig om de pilot tot een succes te maken.’ Zorgaanbieder Careyn heeft toegezegd met alle partners in de stad te overleggen.

Dementie gaat een grotere rol spelen in de samenleving en in de zorg. Op dit moment wonen zo’n 180.000 mensen, 70% van alle mensen met dementie, nog thuis. Lees meer in het dossier Dementie>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.