Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechten + Plichten

De burger heeft rechten, maar ook plichten. In vrijwel alle programma's van de politieke partijen komt deze zinsnede op een of andere manier geformuleerd terug. Met name de huidige regeringspartijen menen dat de balans tussen de rechten en plichten van de burger zoek is geraakt. Daarin lijkt nu verandering te komen.

In de zorg is er voor de burger het recht van zorg-op-maat. Dat moet verwezenlijkt worden door onder meer de modernisering van de AWBZ en meer inzet van persoonsgebonden budgetten. Die ontwikkeling is nog nauwelijks uitgekristalliseerd, maar er staan al wel plichten tegenover.
Een stringente poortwachterfunctie van huisartsen en een strikte indicatiestelling moeten ervoor zorgen dat niemand nodeloos gebruik maakt van zorgdiensten. Het recht op een uitkering bij ziekte of werkeloosheid staat onder druk. Voor immigranten en asielzoekers wordt het steeds moeilijker Nederland binnen te komen. Degene die dat wel lukt, wordt geconfronteerd met harde eisen ten aanzien van integratie en inburgering.
Dreigt de balans nu naar de andere kant door te slaan? Mag een uitbreiding aan de plichtenkant hand in hand gaan met inperking van rechten? En hoe kan het gedrag van de calculerende burger op dit gebied worden beïnvloed? Door meer regelgeving of door een appel op de burgerzin? Zorg + Welzijn vroeg politici, vakbonden en andere deskundigen zich daarover uit te spreken.

Debat over normen en waarden is hypocriet
Khadija Arib, PvdA Tweede Kamerlid

Het kind van de rekening
Cisca Joldersma, CDA Tweede Kamerlid

Sociaal aspect in vraag van burger is vergeten
Jasper Fastl, voorzitter Jonge Socialisten (PvdA)

De vraagtekens bij een nieuw maatschappelijk klimaat
Jenneke van Pijpen, vice-voorzitter AbvaKabo FNV

De BV Nederland versus de rest
Evelien Tonkens, GroenLinks Tweede Kamerlid

Oneffenheden van de ondernemende samenleving
Raf Janssen, directeur stichting Sjakuus

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.