Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

PvdA wil spoeddebat over bezuinigingen PGB

De PvdA wil een spoeddebat over mogelijke kabinetsplannen om hard te snijden in het persoonsgebonden budget voor zorg en verpleging. Kamerlid Agnes Wolbert wil minister Edith Schippers (Volksgezondheid) ook in het mondelinge vragenuurtje op dinsdag aan de tand voelen.
PvdA wil spoeddebat over bezuinigingen PGB

Het kabinet snijdt mogelijk hard in het persoonsgebonden budget. In één van de opties die tijdens de ministerraad komende woensdag op tafel liggen, houdt slechts 10 procent van de 130.000 mensen het zorgbudget over. Haagse ingewijden bevestigen maandag berichtgeving daarover in De Telegraaf. De maatregel kan een besparing van 1 miljard euro opleveren, op het huidige budget van 2,7 miljard euro.

Geruchten

‘Als de geruchten kloppen, dan is dit een regelrechte ramp voor mensen die hun hele leven afhankelijk zijn van verpleging en verzorging. Zij zullen terug moeten naar de situatie dat er wekelijks acht à tien verschillende mensen van de thuiszorg komen helpen met hun persoonlijke verzorging’, zegt Wolbert. Het Kamerlid vreest dat mensen met een lichamelijke handicap niet meer op tijd op hun werk kunnen komen, omdat de thuiszorg nooit zeker op een vast tijdstip kan komen. ‘Voor ongeveer 40 procent van de budgethouders betekent dit dat de zorg ophoudt. Voor hen is er namelijk geen alternatief bij de ‘gewone’ instellingen.’

Dom
Ook GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman is verbijsterd over de plannen. ‘Een heel domme bezuiniging’, meent ze. De maatregel komt volgens haar ‘rechtstreeks op het bordje van chronisch zieken. 40 procent van de mensen doet nu een beroep op een pgb omdat dit de enige manier is om zorg te kunnen krijgen. Daar zou het kabinet aan moeten werken in plaats van tevreden pgb-houders hun pgb af te pakken.’

Verbolgen
De belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget Per Saldo is verbolgen over de mogelijke grote bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (PGB). ‘We vinden het afschuwelijk’, aldus een woordvoerster van Per Saldo. ‘Veertig procent van de mensen met een PGB hebben geen andere keuze. De zorg die zij nodig hebben, wordt niet geleverd door instellingen. Als deze bezuinigingen doorgaan, worden veel van hen compleet aan hun lot overgelaten’, aldus de woordvoerster.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Koen Suyk

8 REACTIES

 1. wat ik mis in deze prille discussie,in het benadrukken van het feit; dat deze “bezuingingsoperatie” niets oplevert; daar degene ( 90 procent) van allen budgethouders)
  Dan aangewezen zijn op, andere vorm van zorg, en of opname; b.v in instelling of verpleegtehuis;waarvan de kosten velen malen hoger liggen, en er dus o,o niets mee bezuinigt wordt integendeel.
  verder, zou het zinvol zijn allen (potentiele )pgb houders, uitsluitend pgb toekegend krijgen indien ze ofwel zelf ofwel hen naasten (famile/vrienden) In staat zijn, dit aan te vragen en te beheren.Als ook die behoefte van de client komt. Dit omdat, de probl;emen die zijn onstaan in het pgb rechtstreeks voorkomen uit malafide,tussen organisaties, advies bemiddelings en leverings bureautjes; die een gat in de markt zagen.En, stelsematig, mensen een pgb aanpraTEN, en of ouders van kinderen; die zij dan aanvragen beheren; en hen winst uit halen; Deze hebben, het pgb kapot gemaakt en meer dan tijd daar eindelijk tegen op te treden.
  in mijn voorstel; zoals hierboven;ondervang je dat alvast,en zal men zien; dat dit alles scheelt. PLUS ook dan pgb nog steeds velen malen goedkoper is,en maatgericht; dan dat het wordt wanneer deze vorm van zorg (en eigen regie) verdwijnt. Plus dat dan nog meer, in handen komt; van allerhanden personen en mismanagment geen sodemietr met zorg en hen clienten van doen; die slechts de zoveelste “markt’weten te exploteren wat helemaal geen markt mag zijn/worden.En het geld nohc naar de zorgverleners, noch naar de clienten gaat/terrecht komt.
  maar in allerhande mallafide; graaiers; die dit systeem hebben weten te misbruiken;
  Niet zoals bedoeld!
  Maar goed dit is hetzelfde laken een pak; het scheef wonen aanpakken; door de sociale huur, met maar effe 120 euro te verhogen; lost dus niets op en laat de markt stagneren;
  simpel is ,naar inkomen , de huur heffen verdiend men veel betaald men meer;gaat men minder verdienen minder.
  deze politiek is waanzin ten top; door mensen die geen verstand van zaken hebben; en stelselmatig de problemen waar ze liggen niet aanpakt; wat voldoende bespaart; maar mensen, dupeerd ten behoeve van de mark maffia, zo als die ook de zorg gevonden hebben te exploteren; beloond en gestimuleerd; door overheden
  BAH achterlijk landje!

 2. Lees alle reacties
 3. ooit is er een jaar geweest dat genoemd werd Het Eruopees Jaar voor Gehandicapten. waarvoor om gelden te gebruiken voor hoge pieren en zo. ik dacht dat het was om de gehandicapten achter de gereaniums weg te halen en laten deel te nemen aan de maatschappij. met het weghalen van een pgb, komt dit voor mensen die ondanks hun handicap toch ook te werken tot het verblijven achter de geraniums. want thuiszorg kan niet inspelen op mensen die werken en sociaal actief zijn. dus de nieuwe wet voor wsw mensen gaat dan ook verloren want welke werkgever neemt iemand in dienst die niet op tijd op zijn werk is en zo.
  waar moeten we dan de zorg van betalen, de wsw-lonen zijn ook niet echt om deze extras te betalen, we hebben al genoeg extra medische kosten en zo door onze ONGEWILDE HANDICAP. !!!

 4. Het PGB is ontstaan uit onvrede met de reguliere zorgverlening.In Hoogeloon is zelfs een Zorgcooperatie opgericht om de zorg op een manier te regelen zolas de leden dit wensen. Dit is een enorm succes. De zorg is klantvriendelijker, vraaggericht, goedkoper en men is meer tevreden. momenteel wordt gewerkt aan het realiseren van een Kleinschalige woonvorm voor demenhterenden. Dat er in de zorg veel bezuinigd kan worden is iedereen duidelijk, maar neem even de tijd, luister naar mensen die weten waar het fout gaat en neem de goede maatregelen. Dit is voor het 2e jaar achtereen paniekvoetbal. Niet doen dus.

 5. Als sociaal psychiatrisch verpleegkundige begeleid ik veel cliënten met psychiatrische aandoeningen, die in het gewone circuit tot de draaideur populatie behoorden. Die gaan nu weer druk leggen op de reguliere GGZ en van opname naar ontslag naar opname. Lijkt me een dure variant en erg ongewenst voor de patiënt.

 6. Ik heb een PGB o.a. voor verpleging/verzorging, ik betaal PER DAG € 35,—.
  Tijdens de feestdagen was ik op Terschelling en heb een beroep gedaan daar op de thuiszorg.
  Ik werd fantastisch geholpen, net als bij mijn ingekochte plegen, maar het tarief was € 45,85 per uur en vaak is het 5 of 10 minuten meer en dat wordt dan daarbij opgeteld. In totaal betaalde ik voor zorg door de thuiszorg voor 10 dagen ca € 635,–
  Als ik thuis was gebleven was ik € 350,– kwijt geweest. Hoezo minder kostbaar zonder PGB en via de ZIN ??????
  Zo kan ik nog even doorgaan met tarieven maar dit lijkt me een voldoende voorbeeld.

 7. Daarbij is ZIN duurder, dus een hele domme bezuiniging!!
  De bedoeling is namelijk om ZIN, van instellingen te nemen.
  Gevolg allereerst, mega wachtlijsten.
  Daarna, geen passende zorg…
  Staat haaks op het volgende artikel:
  Advies: schaf pgb-regels en andere rompslomp af…
  Maar zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten!!!!!!!!!!!!!
  Artikel:
  Chronisch zieken moeten niet langer worden verplicht om aan te tonen hoe ze hun persoonsgebonden budget (pgb) besteden. Dat staat in een advies van het Adviescollege Toetsing Administratieve Lasten (Actal). Dat bevestigt Actal naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant.
  Het schrappen van de regel geldt alleen voor zieken die in het verleden hebben bewezen verantwoord met het pgb om te gaan. Het adviesrapport wordt vrijdag aangeboden aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).
  Actal noemt de verantwoordingsplicht overbodig als al officieel is vastgesteld op hoeveel hulp iemand recht heeft. “Zo’n verantwoordingsplicht is er ook niet voor de kinderbijslag en de studiefinanciering. Wie het pgb aan andere zaken uitgeeft dan zorg, zal zelf behoorlijk op de blaren moeten zitten als het geld op is”, zegt Actal-voorzitter Steven van Dijk in de Volkskrant.
  In het advies laakt Actal de rompslomp waarmee zorgverleners en patiënten worden geconfronteerd. Volgens het college zorgt een verlaging van de regeldruk ervoor dat hulpverleners meer tijd krijgen om hun werk te doen.
  Het college wil onder meer de herindicaties voor 75-plussers met chronische aandoeningen afschaffen. Voor bijvoorbeeld dove en demente ouderen is dat overbodig en erg belastend. Ook de minutenregistratie voor hulpverleners zou moeten worden afgeschaft.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.