Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PvdA wil meldpunt tegen verspilling in zorg

De PvdA vindt dat er een landelijk meldpunt moet komen waar mensen melding kunnen maken van verspilling of verkwisting in de gezondheidszorg. PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester gaat dat volgende week voorstellen in de Tweede Kamer. Ze bevestigt berichtgeving daarover zaterdag in De Telegraaf.
PvdA wil meldpunt tegen verspilling in zorg
Foto: ANP/Roos Koole

Volgens Bouwmeester heeft ze steun van coalitiepartner VVD voor haar voorstel. Ze wil af van de verspilling die bijvoorbeeld aan de orde is als patiënten in de thuiszorg veel overtollige medicijnen en verband thuis hebben liggen. Dat zou gemiddeld gaan om 100 euro per patiënt.

Verzekering
Ook de verkwisting wil ze te lijf. In De Telegraaf noemt ze een voorbeeld: ‘Toen ik bij mijn fysiotherapeut kwam met een kwaaltje, ging ze eerst in de computer kijken hoeveel behandelingen mijn verzekering vergoedde. “U heeft recht op 34 behandelingen, dus dat komt goed”, zei ze. Maar dan vraag ik me af: als het nu in vijf of tien sessies kan?’

Verpakking
Ook minister Edith Schippers (Volksgezondheid) voert al actie tegen verspilling in de zorg. Ze kondigde in juni aan dat ze afspraken wil maken met de farmaceutische industrie, producenten van verbandmiddelen en met de apothekers over kleinere verpakkingen. Ook moet wat haar betreft bekeken worden hoe verpleegkundigen grote verpakkingen met medicijnen en verbandmiddelen voor meer dan één patiënt kunnen gebruiken. Volgens de minister is het op die manier mogelijk miljoenen euro’s te besparen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.