Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Professional tweede keuze bij vragen over opvoeding

Ouders vragen vooral aan ervaringsdeskundigen informatie over opvoeding. Volgens een onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut moet er meer aandacht zijn voor wat er goed gaat bij de opvoeding van kinderen.
ouders en opvoeding

Ouders vinden dat er meer positieve aandacht moet zijn als het gaat om opvoeden. In de media wordt te negatief en ook tegenstrijdig over opvoeding gepubliceerd. Concrete en praktische informatie worden het meest door ouder gezocht via informatiesites (80%) en uit literatuur(50%). Slechts een op de vijf ouders stapt naar een professional als ze informatie nodig hebben over opvoeding. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut onder ruim 800 ouders.

Compliment

In deze week van de opvoeding wil het NJi de nadruk leggen op het compliment voor ouders. Het blijkt namelijk dat ouders zichzelf best goed vinden als opvoeder: bijna 90%. Daar mag meer aandacht voor komen, vindt het NJi. Ouders vinden de huidige informatie over opvoeden via de media en van professionals vaak te negatief. ‘Een gemiste kans’, aldus opvoeddeskundige Krista Okma van het NJi, ‘want goede en praktische informatie van experts is wel heel welkom.’

Wie durft er als ouder zijn mond nog open te doen als het lijkt dat alléén bij jou dat opvoeden niet zo eenvoudig is? De schone schijn ophouden lijkt dan de beste optie. Lees deze blog over opvoeding>>

Faalangst

Volgens Krista Okma is het belangrijk om te benadrukken dat met 85% van de kinderen in Nederland het goed gaat. ‘Toch wordt er door de media en op straat veel geklaagd over de “jeugd van tegenwoordig” en krijgen ouders en andere opvoeders hiervan regelmatig de schuld. Teveel focus op risico’s en problemen maakt ouders onnodig onzeker. Zij kunnen zich té verantwoordelijk gaan voelen voor het falen of slagen van hun kind, wat weer leidt tot overbezorgdheid of zelfs faalangst’, aldus Okma.

Opvoeding door ouders

Via de enquête onderzocht het Nederlands Jeugdinstituut wat ouders op dit moment vinden van hun eigen opvoeding en die van andere ouders. Ondanks dat 90% best tevreden is over zichzelf als opvoeder, voelt de helft van de ouders zich verantwoordelijk voor het falen of slagen van hun kind. Ouders hebben vooral behoefte aan praktische en eenduidige informatie van experts onder meer via de media, maar vinden die te negatief en tegenstrijdig. Ouders willen meer aandacht voor wat goed gaat bij het opvoeden en vinden dat ouders elkaar vaker een compliment moeten geven.

Om aan te sluiten bij de wens voor meer positieve aandacht voor opvoeden, lanceert het Nederlands Jeugdinstituut in de Week van de Opvoeding een ‘high five’ campagne: www.nji.nl/h5topouders.

Bekijk ook

Bekijk alle lokale en landelijke activiteiten op: www.weekvandeopvoeding.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.