Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Professional kan problemen met jeugdzorg melden

Kun je niet de juiste zorg voor een kind of gezin vinden of krijgen? Professionals, maar ook ouders en jongeren kunnen problemen met jeugdzorg in hun gemeente melden.
Professional kan problemen met jeugdzorg melden
Foto: ANP XTRA

Vanaf 1 januari hebben belangenorganisaties een meldpunt voor problemen met jeugdzorg open gesteld: de Monitor Transitie Jeugd. De bedoeling is om negatieve effecten en knelpunten in de zorg voor gezinnen en kinderen in kaart te brengen. Het gaat bijvoorbeeld over gebrek aan kennis bij gemeenten of onvoldoende inkoop van zorg. De gemeenten dragen nu de verantwoordelijkheid voor jeugdzorg.

De jeugdzorg is nog steeds in gevaar. Of er komend jaar voor alle nieuwe cliënten ook jeugdzorg beschikbaar is, valt nog te bezien. Zo concludeert de Transitiecommissie Stelselherziening Jeugd (TSJ) Lees meer>>

Transitie

Professionals, ouders en jongeren kunnen problemen met jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering direct melden bij de Monitor Transitie Jeugd. Cliënten en professionals kunnen zelf het beste aangeven of de veranderingen in de jeugdzorg positief of negatief zijn. De Monitor Transitie Jeugd stelt het cliëntperspectief centraal. Dit is een initiatief van verschillende cliëntenorganisaties, waaronder MEE Nederland, Zorgbelang en het Landelijk Platform GGz.

Rapportages

Het doel is ook dat met de informatie van de meldingen die binnenkomen, door het bureau oplossingen worden aangekaart bij gemeenten. Verder zullen in regionale en landelijke rapportages de signalen van professionals, ouders en kinderen zichtbaar worden gemaakt. De rapportages geven dan aan gemeenten de mogelijkheid de knelpunten concreet aan te pakken. De rapportages worden toegestuurd aan belangenbehartigers, gemeenten en de rijksoverheid. Die moeten er dan ook iets mee gaan doen.

Wilt u een melding doen: www.monitortransitiejeugd.nl/

1 REACTIE

 1. Hallo.
  Ik ben student (SAW4) en ik moet voor een opdracht van school een artikel van een vakblad doorlezen. Hier uit moet ik een aantal vragen stellen. Ik zou graag deze vragen stellen.
  – Hoe kunnen mensen met een psychische aandoening bijvoorbeeld een manische depressie, aan geld komen?
  – Hoe ga je onderzoeken wie het kind kunnen helpen in de opvoeding?
  – Hoe gaan de jeugdhulp aanbieders, uitvoerders van kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering en AMHK’s toezicht houden op de kwaliteit van de jeugdzorg? Hoevaak gaan ze hiernaar kijken? Waar kijken ze dan precies naar?
  Ik hoop op uw antwoord,
  Met vriendelijke groeten,
  Sanne

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.