Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Prijzen huishoudelijke hulp gestegen’

De prijzen van de huishoudelijke hulp die gemeenten inkopen zijn de afgelopen twee jaar gestegen. Dat antwoordde staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) dinsdag op bezorgdheid vanuit de Tweede Kamer dat gemeenten de aanbieders van thuiszorg aan het afknijpen zijn.
'Prijzen huishoudelijke hulp gestegen'

Aanleiding voor het spoeddebat van dinsdag was een bericht dat er in meerdere gemeenten zorgaanbieders zijn die niet meer inschrijven op de aanbestedingen voor de huishoudelijke hulp. Ze stellen geen zorg te kunnen bieden voor de prijs die de gemeenten vragen. Onder meer thuiszorgorganisatie Rivas zorggroep lieten onlangs weten niet in te schrijven op de aanbestedingen vanwege de lage prijs.

Dupe
De PvdA betoonde zich bezorgd, SP en PVV zeiden dat gemeenten geld op de plank laten liggen. Dit zou ten koste gaan van de arbeidsvoorwaarden van de werknemers in de thuiszorg. Cliënten zouden de dupe worden van de zoektocht van gemeenten naar de allergoedkoopste thuiszorg omdat ze steeds een andere hulpverlener over de vloer krijgen. PVV-Kamerlid Fleur Agema suggereerde zelfs dat dit overvallers in de kaart zou spelen die met een smoesje een woning binnen willen dringen.

Signalen
Bussemaker antwoordde scherp in de gaten te houden of de belangen van ontvangers van thuiszorg in gevaar komen. Ze spreekt gemeenten daar dan op aan. Maar ze heeft nog geen signalen dat er plaatsen zijn die er niet in geslaagd zijn thuiszorg in te kopen. Alleen Bergen op Zoom moest een nieuwe aanbesteding uitschrijven nadat de eerste ronde op een mislukking was uitgedraaid. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.