Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Prijswinnaars Kunst en Cultuur voor je Wijk Festival bekend

Tijdens de feestelijke prijsuitreiking in Amsterdam zijn dinsdag de prijswinnaars van het Kunst en Cultuur voor je Wijk Festival bekendgemaakt. In de categorie Binnenland won het project de Verhalenkeuken, in de categorie Buitenland Carried by the Wind. De publieksprijs werd in de wacht gesleept door Zoet & Zout.
Prijswinnaars Kunst en Cultuur voor je Wijk Festival bekend

Met het Kunst en Cultuur voor je Wijk Festival brengt kenninscentrum MOVISIE in beeld hoe kunst- en cultuurprojecten een positieve invloed hebben op de leefbaarheid in wijken en buurten. Van de in totaal 140 beoordeelde filmpjes nomineerde een vakjury er twaalf. Een kleine duizend stemmen zijn uitgebracht.

Betrokkenheid
Projectleider Mellouki Cadat: ‘Kunstenaars kunnen als geen ander sociale vraagstukken, bewonerswensen en emoties zichtbaar maken. Door samen te werken met wijkbewoners, ondersteund door sociale professionals, woningcorporaties, ondernemers en ambtenaren, neemt de betrokkenheid van bewoners bij de wijk toe.’

Inspireren
Harry Mertens, medeorganisator en bedenker van het festival, hoopt dat kunst en cultuur nu vaker worden ingezet in buurten en wijken. Hij verwacht dat meer projectuitvoerders hun resultaten via een filmpje onder de aandacht brengen om zo anderen te inspireren.

Winnaar Binnenland: Verhalenkeuken, het geheugen van de Slachthuisbuurt
In de Slachthuisbuurt in Haarlem-Oost vertellen buurtbewoners elkaar verborgen verhalen uit hun buurt. In het YouTube-filmpje is te zien hoe artistiek leider Titia Bouwmeester met haar keuken door de wijk trekt. De verhalen worden verteld tijdens een maaltijd met muziek. ‘Het project is breed ingestoken. Er is werkelijk sprake van een dwarsdoorsnede van de gemeenschap, waardoor het hier gaat om kunst die wordt gedragen door alle buurtbewoners. Bovendien is de film mooi in evenwicht, waaruit respect voor de buurtbewoners spreekt’, vertelt jurylid Sandra Trienekens. Verhalenkeuken ontvangt met deze overwinning een geldbedrag van 1000 euro en een workshop naar keuze.

Winnaar Buitenland: Carried by the wind
In Amman, Ramallah en Bethlehem maakt componist Merlijn Twaalfhoven in vluchtelingenkampen muziek met Palestijnse musici en kinderen. Samen met de muzikanten klimt hij op het dak van een gebouw naast een muur die Israëlische en Palestijnse bewoners scheidt. Bewoners aan beide kanten van de muur genieten van de muziek. Voor heel even worden ze herenigd. ‘Het filmpje maakt emoties los’, vindt de jury. ‘De kunstenaar gaat op zoek naar de confrontatie en laat ruimte voor vrede.Met dit gefilmde project wordt een beeld gecreëerd dat mediabeelden op een positieve manier doorbreekt.’ Carried by the wind is beloond met een geldbedrag van 1000 euro.

Winnaar Publieksprijs: Zoet & Zout
Met 26,3 procent van alle stemmen is Zoet & Zout de winnaar geworden van de publieksprijs. Elkaar leren kennen via eettradities, verhalen vertellen en toneelspelen, dat is het uitgangspunt van het wijkproject. Centraal staan de wekelijkse ontmoetingen en uitwisseling tussen wijkbewoners van verschillende culturen en generaties, met als bindmiddel eten en multidisciplinair theater. Het community art-project vond plaats in het kader van het Europese Jaar van de Interculturele Dialoog. Aan de publieksprijs is een geldbedrag van 500 euro verbonden.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: MOVISIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.