Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Prijs voor scriptie over verbetering schuldhulp

‘Een zeer goed geschreven scriptie over een urgent thema en met waardevolle inzichten voor schuldhulpverleners en sociaal werkers.’ Dat is het oordeel van de jury voor de Movisie Scriptieprijs. En de winnaar is…
Schuldhulp
De opvatting over nazorg verschilt per gemeente

“Een schuldsanering: wat nu?” Dit onderzoek van Mariëlle van der Land heeft de Movisie Scriptieprijs 2015 gewonnen. Ze sluit met haar scriptie de Master Social Work aan de Hogeschool van Amsterdam af. Haar onderzoek gaat over nazorg bij schuldsanering en hoe die verbeterd kan worden. Vroege signalering van betalingsproblemen en begeleiding of training voor beheer van het budget zijn enkele aanbevelingen uit het onderzoek.

Scripties

Vier scripties waren genomineerd voor de jaarlijkse Movisie Scriptieprijs: ‘Onderzoeksrapport collectieve ondersteuning’, naar wat werkt bij ondersteuning gericht op herstel. ‘Ouderen zijn net mensen’, onderzoek naar de integrale invulling van sociaal werk gericht op thuiswonende ouderen. ‘Zorgen om de mantelzorger’, een onderzoek naar factoren die leiden tot overbelasting van mantelzorgers.

Schuldhulpverlening

De opvatting over nazorg verschilt per gemeente, zo blijkt uit het onderzoek. Sommige gemeenten zien nazorg als onderdeel van het traject, andere gemeenten passen het nazorgtraject pas toe na afronding van de schuldsanering. Van der Land beargumenteert dat het belangrijk is om nazorg onderdeel te maken van de schuldhulpverlening, omdat het belangrijk is het gedrag van mensen te veranderen om ze ook op langere termijn financieel zelfredzaam te maken.

Leefgeld

De belangrijkste bevindingen van de onderzoekster zijn: Respondenten zeggen bereid te zijn om naar de eigen verantwoordelijkheid te kijken. Het krijgen van leefgeld wordt daarbij als stimulerend ervaren. Mensen spreken niet of nauwelijks met hun netwerk over financiën. Uit onderzoek blijkt echter dat juist het praten met anderen over financiën een belangrijke beschermende factor is.

Budgetbeheer

Verder vinden mensen dat ze voldoende vaardigheden hebben om het budget te beheren. De professionals vragen zich af of dat terecht is. De economische situatie van schuldenaren maakt het risico groot dat mensen opnieuw betalingsachterstanden oplopen. Slechts een enkele respondent heeft perspectief op een hoger inkomen. Veel respondenten zijn gedurende de schuldsanering afhankelijk van budgetbeheer of bewindvoering. Maar er is geen begeleiding bij het afbouwen van budgetbeheer.

Lees hier de gehele scriptie: “Een schuldsanering: wat nu?” >>

1 REACTIE

  1. Let's face it, the Rutte II Cabinet, led by Minister Edith Schippers is pushing 'No medical reason necessary Euthanasia' to give anyone deep in debt a 'viable' alternative. Yes, the creditors would mostly no longer be able to collect on their unpaid debts, but the government would save as much as €500,000 per individual. This is about how much would be saved for each individual dying before their actuarial full age in medical and pension costs.
    Ms. Schippers may be estimating that at this rate for every 2000 choosing Euthanasia Lite, €1.0 billion would be cut from future medical and pension outflows.
    Perhaps, it should be nicknamed after her as "E-Death Lite"?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.