Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Prijs voor Haagse opvang suïcidale jongeren

Marion Ferber van het SuNa project heeft de Ivonne van de Ven prijs 2015 gewonnen. De prijs wordt uitgereikt aan een persoon of groep die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het onderzoek naar suïcide, aan suïcidepreventie of hulp aan naasten of nabestaanden.
hulp aan suicidale jongeren
Na hun zelfmoordpoging raken deze jongeren vaak volledig uit beeld bij de SEH. - Foto: ANP

De prijs is uitgereikt op Wereld Suïcide Preventie Dag op 10 september. Het SuNa project geeft nazorg aan Haagse jongeren en gaat uit van de GGD in Den haag. Het project blijkt een effectief vangnet voor jongeren van 12 tot 25 jaar die een poging tot zelfdoding hebben gedaan of zichzelf ernstig beschadigen en zo op de Spoedeisende Eerste Hulp (SEH) terecht komen.

Hulp vragen

Na hun poging raken deze jongeren vaak volledig uit beeld bij de SEH. De jongeren vinden het vaak moeilijk om zelf om hulp te vragen bij de reguliere hulpverlening. Ze hebben weinig zelfvertrouwen, schamen zich of er zijn cultuurgebonden problemen, waardoor ze tussen wal en schip raken.

Allochtone jongeren

SuNa neemt deze jongeren zo nodig bij de hand om ze naar de juiste hulpverlening te leiden. Zij bereiken vooral allochtone jongeren goed met hun cultuursensitieve benadering. Wanneer een jongere met suicidaal gedrag in het ziekenhuis is gekomen, kan deze SuNa inschakelen met toestemming van de jongere.

‘Door mensen te vragen naar zelfmoordgedachten, breng je hen niet op het idee om het daadwerkelijk te doen’, zegt regisseur Lian Priemus. Ze maakte de film Strohalm die een inkijk geeft in de hoofden van mensen met suïcidale gedachten >>

Familie

Dan volgt er binnen twee weken een afspraak met een medewerker van het SuNa-team. Samen met de jongere, familie en vrienden wordt de situatie bekeken en iedereen denkt actief mee over oplossingen. De medewerker stimuleert de jongere hulp te zoeken en helpt hen daarbij.

Persoonlijke inzet

Marion Ferber is de projectleider en zij wordt door de jury geprijsd om haar grote persoonlijke inzet. De jury heeft grote waardering voor het werk van Ferber en hoopt dat de prijs zal helpen om het project ook in andere plekken op te zetten.

Stichting

De Ivonne van de Ven Stichting heeft als missie om suïcidepreventie permanent op de agenda te zetten in de samenleving. ‘Omdat we het verschrikkelijk vinden dat het leven van mensen eindigt in suïcide. Voor henzelf en voor hun naasten. De stichting wil de mythes rondom zelfdoding doorbreken en het onderwerp bespreekbaar maken. Ook streeft de stichting naar een klimaat waarin mensen eerder bij elkaar om steun kunnen vragen en streeft ze naar een betere zorg aan mensen met suïcidale gedachten.

Wat doe je bij suïcidaal gedrag bij jongeren?

GGDHaaglanden heeft concrete adviezen ontwikkeld voor het onderwijs en de zorgsector over wat te doen bij suïcidaal gedrag bij jongeren. Lees hier de adviezen >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.