Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat doe je bij suïcidaal gedrag bij jongeren?

GGDHaaglanden heeft concrete adviezen ontwikkeld voor het onderwijs en de zorgsector over wat te doen bij suïcidaal gedrag bij jongeren. Lees hier de adviezen.
praten met jongeren over zelfmoordgedachten
Foto: ANP XTRA

Wacht niet af, maar deel je zorgen

Wanneer je vermoedt dat een jongere nadenkt over zelfdoding, dan moet je niet afwachten. Nodig de jongere uit voor een gesprek en deel je zorgen.

Neem het verhaal van vrienden serieus

Wanneer een jongere laat weten dat een vriend of vriendin over zelfdoding nadenkt, neem dat dan serieus. Maak duidelijk dat de jongeren niet klikt, maar wil zorgen voor de ander. Nodig de vriend of vriendin uit voor een gesprek samen met de jongere die zijn of haar zorgen heeft geuit.

Let op je houding

Wanneer je met de betreffende jongere spreekt, let dan op je eigen houding. Luister, wees open, begripvol en betrokken. Veroordeel niet!

Luisteren zonder oordeel en zonder advies te geven is het minste wat je kan doen, vindt Lian Priemus. ‘Dat kan natuurlijk heel moeilijk zijn, maar toch zou iedereen dat moeten kunnen.’ Ik vind het daarom zo moedig dat de vrijwilligers bij de hulplijn zeggen: “Ok, zelfmoord is een oplossing, maar wil je met mij kijken naar mogelijke andere oplossingen?” Ze versperren niet meteen die nooduitgang en dat geeft lucht >>

Check het verhaal

Vraag aan de jongere of het wel klopt wat je hoort en ziet. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik merk dat je somber bent, ik vind dat je verdrietig overkomt, Klopt dat?’

Vraag naar de gedachten

Vraag of de jongere denkt of fantaseert over de dood en over doodgaan. Wanneer hij of zij dit bevestigt, vraag dan naar welke gedachten hij of zij precies heeft.

Handel direct bij concrete plannen

Wanneer je merkt dat de jongere al concrete plannen heeft gemaakt over hoe en wanneer, dan moet je direct handelen. Schakel direct de ouders/verzorger en de huisarts in.

Geheimhouding kan niet

Beloof nooit dat je het verhaal dat de jongere vertelt geheim kan houden. Zeg dat je je zorgen met een professional deelt, maar overleg dat wel met de jongere. Zorg voor vertrouwen. Onthoudt dat crisissituaties altijd boven geheimhouding gaan.

Bron: factsheet Suïcidaal en zelbeschadigend gedrag van jongeren – Advies & Aanpak van GGD Haaglanden

Praten over zelfmoord helpt

De vrijwilligers van 113Online zitten 24 uur per dag, 7 dagen per week klaar en zijn te bereiken via 0900-0113. Denkt je cliënt aan zelfmoord? Als zorgprofessional kun je voor overleg over een verwijzing of met andere vragen bellen naar: 020-3113888. Kijk voor actuele spreekuurtijden op www.113online.nl. Op de website is ook informatiemateriaal beschikbaar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.