Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pgb voor welzijn een groot succes in Almelo

Het persoonsgebonden budget (pgb) voor welzijn slaat aan in de gemeente Almelo. Daarom wordt het project voortgezet tot en met 2009. Chronisch zieken en gehandicapten kunnen daardoor nog drie jaar € 450 aanvragen, die ze aan een zinvolle dagbesteding mogen uitgeven. 'Veel mensen krijgen wel de juiste zorg, maar ontbreekt het aan welzijn.'
Pgb voor welzijn een groot succes in Almelo

Het welzijns-pgb zou begin volgend jaar stoppen. Maar de resultaten voor de deelnemers en de betrokken organisaties zijn zo positief, aldus een gemeentenwoordvoerder in TC Tubantia, dat het project nog drie jaar wordt voortgezet. Daar is € 100.000 voor beschikbaar. Volgens de woordvoerder is Almelo de enige gemeente met een persoonsgebonden budget voor welzijn. De regeling biedt een eenmalige bijdrage van € 450 aan mensen die als gevolg van ziekte of handicap in een sociaal isolement verkeren of daarin terecht dreigen te komen.

Vishengel en tekenles
De eerste 50 deelnemers besteedden het geld aan uiteenlopende zaken als een aangepaste vishengel of het volgen van tekenles. De deelnemers worden door de gemeente geselecteerd in samenwerking met een ziekenhuis, een revalidatiecentrum, de stichting Mee Twente en de stichting Thuiszorg Noord West Twente.

Welzijnstekort
De gemeentewebsite van Almelo roemt het eigen proefproject ‘Perspectief met PGB voor Welzijn Almelo’ om zijn eenvoud. ‘Om uit een negatieve spiraal te raken is niet meer gezondheidszorg, maar meer welzijnszorg nodig’, zegt dr. A. van der Plaats van de Hogeschool Arnhem, die het project begeleidt met wetenschappelijk onderzoek. ‘Uit onderzoek blijkt dat veel mensen wel de juiste zorg krijgen, maar dat het ze aan welzijn ontbreekt’.

Fraaie brochure
De gemeente publiceerde over het welzijns-pgb ook de fraaie brochure ‘Kleur brengen in het leven van…’ Het Almelose welzijns-pgb is genomineerd voor de UDiTE Performance Award, een door de Europese beroepsvereniging voor gemeentescretarissen ingestelde prijs. De visitatiecommissie van UDiTE stelt zich maandag in Almelo op de hoogte van het project.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.