Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PGB voor sociale werkvoorziening

De regering wil dat meer werknemers in de sociale werkvoorziening bij gewone werkgevers aan de slag gaan. Daarom krijgen zij een persoonsgebonden budget voor begeleid werken. Daarmee kunnen de WSW-ers zelf bepalen wie ze voor begeleiding inhuren en zelf een gewone werkgever aandragen die hen een plek wil bieden.
PGB voor sociale werkvoorziening

De WSW is een vrijwillige voorziening voor mensen die door een lichamelijke, psychische of verstandelijke beperking niet in staat zijn om een gewone baan te vinden en alleen aangepast werk kunnen verrichten. Vanouds gebeurt dit vooral binnen beschutte werkplaatsen, maar het kabinet wil bevorderen dat er meer WSW-plekken op de gewone arbeidsmarkt komen. Dat gebeurt met maatregelen voor werknemers, werkgevers en de gemeenten die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van het beleid.

Voor mensen die een indicatie hebben gekregen om in de sociale werkvoorziening te werken, verruimt het kabinet nu de rechten. Zij krijgen onder meer de mogelijkheid gebruik te maken van een persoonsgebonden budget voor begeleid werken, dat de gemeente naar wens van de WSW’er in moet zetten voor een plek bij een reguliere werkgever.

No-riskpolis

Ook werkgevers en gemeenten worden gestimuleerd om meer WSW’ers op een werkplek in gewone bedrijven te plaatsen. Gemeenten kunnen werkgevers onder meer ondersteunen met subsidies voor loonkosten en het aanpassen van een werkplek. Door het invoeren van een permanente no-riskpolis lopen werkgevers geen financieel risico als de WSW’ers die ze in dienst hebben, ziek of arbeidsongeschikt worden.

Voor gemeenten betekent het wetsvoorstel een vereenvoudiging van het financieringssysteem en een versterking van de verantwoordelijkheid voor het beleid. Het blijft wel de bedoeling dat het budget dat ze van de rijksoverheid ontvangen, alleen wordt gebruikt voor WSW’ers. De vernieuwde wet moet 1 januari 2007 in werking treden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.