Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pgb psychiatrische patiënten bedreigd

Duizenden mensen met een persoonsgebonden budget voor activerende begeleiding in verband met psychiatrische problemen, dreigen dat budget per 1 januari volgend jaar kwijt te raken. Na die datum kan dit budget alleen nog worden aangewend voor geneeskundige zorg die gericht is op herstel.
Pgb psychiatrische patiënten bedreigd

De belangenvereniging voor mensen met een persoongebonden budget (pgb)

Per Saldo

en de

Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie

(NPCF) maken zich grote zorgen. Vanaf 1 januari 2007 dreigen ruim zesduizend mensen met psychiatrische problemen die een pgb hebben dit kwijt te raken.

Dat is het gevolg van een beleidstechnische operatie rond de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Die wordt begin volgend jaar overgeheveld van de AWBZ naar

de nieuwe Zorgverzekeringswet

. Daardoor verdwijnen er twee zorgfuncties uit de ABWZ, namelijk de activerende begeleiding en de verpleging voor mensen met psychiatrische problemen.

ZorgkantoorMomenteel zijn er zo’n 6000 mensen die activerende begeleiding en verpleging met een pgb inkopen. Het gaat om volwassenen die begeleiding nodig hebben om zelfstandig te wonen en te leven, maar voor een groot deel ook om kinderen met bijvoorbeeld autisme, adhd of schizofrenie, die begeleiding nodig hebben om zich te leren redden in de samenleving. Zij krijgen nu een pgb van het zorgkantoor, met geld uit de AWBZ.

HerstelMet ingang van het nieuwe jaar kan dat niet meer. De budgethouders krijgen dan geld van de zorgverzekeraar op grond van de Zorgverzekeringswet. Maar in die wet staat dat een pgb alleen wordt gegeven voor ‘geneeskundige zorg die gericht is op herstel van een psychiatrische aandoening.’
Kees Dijkman van Per Saldo: ‘Daar valt activerende begeleiding dus niet onder. Het vreemde is dat niemand eigenlijk wil dat deze mensen buiten de boot vallen, maar dat is wel het effect dat nu optreedt. Op deze manier wordt deze groep afhankelijk van de goedertierenheid van de zorgverzekeraars.’

GlashelderPer Saldo en de NPCF vinden dat budgethouders ook in de toekomst zelf hun activerende begeleiding een ggz-verpleging moeten kunnen inkopen. Ze roepen de Tweede Kamer dan ook op om glashelder te maken dat de huidige vormen van begeleiding en verpleging onverkort ingekocht kunnen blijven worden met een persoonsgebonden budget in de nieuwe zorgverzekering.

MotieVVD-Tweede Kamerlid

Edith Schippers

heeft woensdag een motie ingediend om er althans voor de zorgen dat in de overgangsfase deze groep mensen niet in de problemen komt met lopende contracten die zij zijn aangegaan op grond van hun pgb.

Minister van Volksgezondheid

Hans Hoogervorst

stuurt nog voor dinsdag aanstaande met een brief over dit onderwerp aan de kamer. ‘Hij heeft toegezegd dat de mensen die het betreft in ieder geval in de overgangsfase niet in de problemen zullen komen,’ zegt het VVD-Tweede Kamerlid.

‘Verder moeten we de brief afwachten.’ Schippers heeft zich in haar motie niet beperkt tot de geestelijke gezondheidszorg. Ze wil van de minister toezeggingen over het pgb over de gehele breedte van de chronische zorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.