Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Pgb-overschrijding in 2015 valt lager uit

De overschrijding van 900 miljoen euro bij het persoonsgebonden budget (pgb) die staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) voorzag voor 2015 valt lager uit.
Pgb-overschrijding in 2015 valt lager uit

De bewindsvrouw meldt de Tweede Kamer maandag dat nu wordt uitgegaan van een overschrijding van 700 miljoen euro. Ze baseert zich daarbij op cijfers tot en met afgelopen zomer die laten zien dat er, wellicht door alle ophef, minder vraag is naar het pgb waarmee mensen zorg op maat kunnen regelen.

Ramingen

De cijfers komen overeen met ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) dat eerder aangaf dat de voorgenomen aanpassingen van de pgb-regeling zo’n 250 miljoen euro minder zouden opleveren dan de geplande 900 miljoen.

Onrust

Het pgb is populair. Er maken nu zo’n 130.000 mensen gebruik van en dit jaar wordt er 2,4 miljard euro aan uitgegeven. Veldhuijzen van Zanten kondigde plannen aan om te voorkomen dat de stijgende vraag er in 2015 toe zou leiden dat er meer geld voor nodig is dan de 2,9 miljard euro die dan beschikbaar is. Het herzieningsplan van de bewindsvrouw zorgde afgelopen maanden voor veel onrust en protest onder mensen met een pgb.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/ANP-Photo

5 REACTIES

 1. Of deze bewindsvrouw heeft haar professie als helderziende misgelopen of ze heeft zich verkeerd voor laten lichten.
  Het ontbreekt haar in ieder geval van gezond verstand. Waar voor chronisch zieken en/of gehandicapten problemen hebben, blijf ik als vrijwillig voorlichter toch een weg vinden om voor mensen een PGB te regelen. Laat je niet afschrikken, schakel hulp in. We hoeven ons niet op deze manier te laten misbruiken om de cijfertjes kloppen te maken.

 2. Lees alle reacties
 3. Het is zoals het er staat: de bewindsvrouw verwacht dat door alle ophef over het PGB, minder mensen het PGB gaan aanvragen en daardoor komen er bezuinigingen. Dus, het ontmoedigingsbeleid werpt zijn vruchten af. Hetzelfde gebeurt nu tav de griepprik. Je gooit in het journaal dat de griepprik niet werkt (ineens niet, terwijl deze altijd goed zijn werk doet) en je hoopt als staatssecretaris dat de griepprik daardoor wordt afgeschaft en daardoor, de miljoenen die dit jaarlijks kost te besparen.
  Jammer, dat we zo beduveld worden, maar erger is dat velen er in trappen.

 4. Nou cora ,,
  Het is heel simpel , dit kabinet is heel goed in het zeer ver naar boven afronden , om zo bezuigingen er door heen te kunnen jagen .
  net zo als de ziektenkosten , ze maken expres kosten overschrijdingen die niet aan de orde zijn en zo kan er meer eigen bijdrage gevraagt worden en let op in maart volgend jaar bleek het veel minder aan overschrijdingen kosten te zijn geweest .
  er wordt zelfs gespeculeerd dat er een miljard minder kosten is gemaakt in de hele zorg . over 2011
  dus de overheid steekt hun eigen marktwerking in hun zak ,, als ze nu eens eerlijk waren en de belasting op al die zorgen kosten verlagen met 1 % , scheelt weer 10 miljard

 5. Ik heb de titel van het artikel vele keren gelezen en me afgevraagd wat daar nu werkelijk staat. Mijn conclusie: helemaal niets!
  Een overschrijding? Van wat?
  valt in 2015 lager uit? Glazen bol?
  Het zijn rekenkundige trucjes om een boodschap te verkopen. Maar vooralsnog weet volgens mij niemand óf het pgb in 2015 nog bestaat, en zo ja, hoe het er dan uit ziet. Dus…. het gaat helemaal nergens over.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.