Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Pgb mag alleen op rekening van budgethouder’

Het persoonsgebonden budget (pgb) moet alleen op de rekening van de budgethouder overgemaakt worden. Dat adviseert het College voor zorgverzekeringen (CVZ) aan staatssecretaris Bussemaker. Het CVZ vindt dat er op dit moment veel problemen ontstaan wanneer een budgethouder een bureau machtigt.
'Pgb mag alleen op rekening van budgethouder'

Wanneer de cliënt een machtiging afgeeft aan het bemiddelingsbureau, verliest hij de binding met zijn pgb. Maar de cliënt blijft wel verantwoordelijk voor de besteding ervan. Wanneer het pgb enkel op de rekening van de budgethouder wordt overgemaakt, blijft de binding volgens het College voor Zorgverzekeringen (CVZ).

Belangenverstrengeling
Bussemaker verzocht het CVZ onderzoek te doen naar de kwaliteit van de bemiddelingsbureaus. Ongeveer tienduizend mensen met een pgb maken gebruik van deze bureaus. Het risico op belangenverstrengeling ontstaat wanneer een bemiddelingsbureau het budget beheert én de zorgverlening levert. Ook kan de cliënt onvoldoende toezicht houden op hoe het pgb wordt gebruikt, zo blijkt uit het onderzoek.

Zorgverlening en budgetbeheer
Hoewel de meerderheid van de pgb-bemiddelingsbureaus aan de kwaliteitseisen voldoet, is er nog steeds een deel dat de risicovolle combinatie beheer en zorgverlening aanbiedt, aldus het CVZ. Het risico op belangenverstrengeling en mogelijke fraude neemt toe wanneer een bureau helpt bij het aanvragen van het budget in combinatie met het verlenen van de zorg. Een andere combinatie is het tegelijkertijd verlenen van zorg en het budget beheren en verantwoorden. Deze risico’s komen voor bij bijna de helft van de bemiddelingsbureaus.

Redelijke kosten
Per 1 januari van dit jaar zijn er al enkele maatregelen voor het pgb getroffen. De budgethouder is verplicht om het verantwoordingsformulier zelf te ondertekenen. Hiermee krijgt hij zicht op wat er precies wordt betaald. Het pgb kan niet besteed worden aan de bemiddeling bij het aanvragen van een indicatie of het beheer van het pgb. Ten slotte moeten de gemaakte kosten redelijk zijn naar de Nederlandse marktomstandigheden. Hierdoor kunnen zorgkantoren ingrijpen wanneer de kosten van de zorgverlening onredelijk hoog worden.

Lees meer over het pgb in het dossier Persoonsgebonden Budget

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: College voor Zorgverzekeringen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.