Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Pgb-ingreep blijft ondanks verzet overeind

Duizend demonstranten en de voltallige oppositie liepen afgelopen donderdag te hoop tegen de ingrepen in het persoonsgebonden budget (pgb). Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) houdt echter voet bij stuk. Volgens haar is ingrijpen door oplopende kosten onvermijdelijk.
Pgb-ingreep blijft ondanks verzet overeind

Met de oppositie steggelde Veldhuijzen van Zanten donderdag tijdens een debat over de kostenstijgingen en de precieze gevolgen voor patiënten. Belangenorganisatie Per Saldo bestrijdt de cijfers van het kabinet en stelt dat vele mensen ten onrechte hun persoonsgebonden budget kwijtraken. De oppositie eiste een onafhankelijk onderzoek door het Centraal Planbureau, maar de staatssecretaris wilde daar niet aan. Deze week worden de cijfers in een technisch overleg toegelicht en zal er in de tweede Kamer worden gestemd over de moties tegen ingrijpen in het pgb, ingediend door de oppositiepartijen.

Zwaar mandje
Veldhuijzen van Zanten vergeleek tijdens het Algemeen Overleg in de Kamer de nijpende situatie bij het pgb met een luchtballon die een veel te zwaar gevuld mandje onder zich heeft. Neerstorten dreigt dan, zo waarschuwde ze. Dit jaar wordt er 2,4 miljard euro uitgegeven aan persoonsgebonden budgetten waarmee patiënten zelf zorg kunnen inkopen. Dat wordt de komende jaren steeds meer. Veldhuijzen van Zanten wil met een besparing van 900 miljoen euro bereiken dat de kosten in 2015 niet boven de 2,9 miljard uitkomen. Ongeveer 130.000 mensen maken gebruik van een pgb vanuit de AWBZ.

Boegeroep
De staatssecretaris sprak afgelopen donderdag de demonstraten voor het Tweede Kamergebouw toe. Zij hield hen voor zich niet ongerust te maken: ‘U houdt de zorg precies zoals u die nu hebt,’ sprak ze. De gemeenten en de thuiszorg zullen die zorg moeten leveren. Maar vooral boegeroep viel haar ten deel.

Politiek riskant
Yvonne van Gilse, namens het samenwerkingsverband van elf zorg- en cliëntenorganisaties, werpt in dagblad Trouw tegen: ‘Beleidskeuzes hebben bepaalde gevolgen, anders hoef je die keuzes niet te maken.’ De staatssecretaris zegt te willen regelen dat gemeenten en thuiszorg dezelfde zorg-op-maat gaan leveren als de pgb-houders nu hebben. ‘In ieder geval is het wettelijk recht op zorg dan niet meer van kracht,’ aldus Van Gilse. ‘Bovendien zijn dit politiek riskante uitspraken. Wat zijn de gevolgen als deze uitspraken niet blijken te kloppen?’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

4 REACTIES

  1. Als die hoge pieten zelf zorg nodig hebben, dan hebben ze die niet verdient, die hoge pieten hebben de zorg naar de kl…..geholpen, gaan ze zelf maar naar het toilet, of zelf wassen, zonder hulp doen ze er natuurlijk eindeloos over, maar dat geeft niet, ze hebben dan de hele dag de tijd.

  2. Lees alle reacties
  3. Goochelen met cijfers, de uitkomst naar je hand zetten en geen controle toestaan…. Voor zo’n farce moet je bij de Haagse boys zijn. De rapen zullen echt gaar zijn als de werkelijkheid zich aandient, Dan komt Barbertje in zwaar eer en of het Haagse schip dan averij oploopt?
    Ik vrees dat het voor velen van het ‘voetvolk’ dan te laat is. Voor mij, bijvoorbeeld.

  4. dit is helemaal een farce ,, er namelijk een zeer dik adder onhet gras ,,,,
    wat gebeurt er als de pgb waar het meeste eigen bijdrage wordt omgezet , naar zorg in natura ,,, dan mogen we zeker alle andere wmo voorzieningen gaan betalen qua voorzieningen … slim gedaan door de overheid …. je kan immers maar een eigen bijdrage betalen … dus nu ga je betalen voor alle anderen kleine voorzieningen totdat je eigen bijdrage plafond gehaalt heb ….
    heeft u het door ????

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.