Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pgb-houders lopen straks zorg mis

Tienduizenden mensen met een klein pgb dreigen volgend jaar broodnodige zorg mis te lopen. 42.000 budgethouders verliezen per 1 januari 2014 hun pgb. Zij hebben alleen begeleiding nodig voor minder dan tien uur per week, waardoor zij niet meer mogen kiezen voor een pgb. 'Deze maatregel is voor hen een regelrechte ramp' aldus een enquête van Per Saldo, de belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget (pgb).
Pgb-houders lopen straks zorg mis
Foto: ANP Photo

Per Saldo roept het kabinet op om de maatregel te schrappen. Het kabinet wil de maatregel doorvoeren om geld te besparen. ‘Maar die besparing is een misvatting’ zeggen de deelnemers aan de enquête. ‘Mochten mensen al zorg vinden bij een instelling, dan is dat een stuk duurder dan dat de zorg met een pgb wordt georganiseerd.’

Geen passende zorg
De maatregel richt zich op pgb-houders met een vraag van minder dan tien uur per week. Per 1 januari 2014 kunnen zij niet meer zelf de zorg regelen, maar kunnen zij alleen zorg krijgen via een instelling, de zogenoemde zorg in natura. 84% van de invullers zegt geen passende zorg te kunnen vinden bij instellingen. De helft van alle invullers heeft zelfs al bij verschillende zorginstellingen geïnformeerd en nee op het rekest gekregen. Het gaat vaak om mensen met psychiatrische beperkingen zoals autistisch spectrum stoornissen, niet-aangeboren-hersenletsel en lichtelijk verstandelijk beperkingen.

Mantelzorg
Daarnaast is de zorgvraag van deze mensen nu klein. Als ze verstoken raken van zorg, zullen ouders en familie deze mensen moeten gaan helpen. Uit de enquête blijkt dat men vreest dat dit leidt tot overbelasting en burn-out, wat weer gaat leiden tot grotere aanvragen voor zorg. Ook daardoor wordt het alleen maar duurder.
Lees meer op de website van Per Saldo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.