Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Perspectief kind weinig vermeld in rapportages geweldsmelding jeugdzorg

De stem van het kind krijgt opvallend weinig aandacht in rapportages over gemeldsmeldingen en calamiteiten in de jeugdzorg. Dat blijkt uit een analyse van het Verwey-Jonker Instituut in opdracht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Naast ruimte voor de stem van het kind bepleiten de onderzoekers meer aandacht voor vakbekwaamheid, betere screening en een warmere overdracht.
Foto Pixabay

Het toezicht in de jeugdzorg versterken was een van de belangrijkste aanbevelingen van de Commissie de Winter. Dit lukt alleen met inzicht in risico’s, patronen en thema’s van recente calamiteiten en geweldsmeldingen, aldus deze commissie. Daarom vroeg de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd aan het Verwey-Jonker Instituut rapportages uit 2019 en 2020 die hierop betrekking hebben te analyseren. Onderzoekers Katinka Lünnemann, Maarten Kwakernaak, Mathilde Compagner en Marije Voorwinden analyseerden 75 onderzoeksrapportages van jeugdzorginstellingen, die opgesteld werden

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem een Zorg+Welzijn kennismakingsabonnement voor slechts € 15. Na twee maanden stopt het abonnement automatisch.


  • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
  • Online alle artikelen uit Zorg+Welzijn magazine lezen
  • Toegang tot meer dan 900 zinvolle dagbestedingsactiviteiten

Al abonnee? Log dan in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.