Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Persoonlijke verzorging wordt bij zorgverzekeraar niet beter’

De overheveling van de persoonlijke verzorging (pv) naar zorgverzekeraars maakt de zorg niet goedkoper en beter. Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in reactie op het nieuwe plan om de pv niet bij de gemeenten onder te brengen.
‘Persoonlijke verzorging wordt bij zorgverzekeraar niet beter’
Foto: ANP Photo

De VNG zegt verbaasd te zijn over de berichten dat de verpleging en verzorging onder worden gebracht bij de Zorgverzekeringswet. Staatssecretaris Martin van Rijn zou dit idee overwegen na gesprekken met de brancheorganisaties. Met het alternatieve plan zou het Rijk 100 miljoen euro meer besparen dan wanneer de pv naar de gemeenten zou gaan. Ook zou er minder onnodige zorg worden verleend.

 

Knip

De VNG betwijfelt of er wel zoveel wordt bespaard en ziet te veel nadelen aan dit plan. Zo zullen de premies van de zorgverzekeraars omhoog gaan, zo verwacht de vereniging. De gemeente kan juist de samenhang van de zorgvragen van mensen beter bepalen dan de zorgverzekeraar. ‘Gemeenten bieden voor mensen met persoonlijke verzorging ook de huishoudelijke hulp, hulpmiddelen, begeleiding en het vervoer. De zorgverzekeraar biedt alleen verpleging. Zo ontstaan er niet minder, maar juist méér knippen in de zorg.’

Loketten

De burger zal te maken krijgen met meer verschillende loketten, voorspelt de vereniging. ‘Voor meer mensen is dan de vraag: bij welke instantie moet ik zijn? Die onoverzichtelijkheid zou juist met het onderbrengen van de persoonlijke verzorging bij gemeenten worden verminderd.’ Bovendien biedt het plan geen garantie dat de werkgelegenheid in de persoonlijke verzorging blijft bestaan.Behoeften


‘Gemeenten staan dicht bij de burger en zijn bij uitstek in staat om te zien waar behoeften zijn en beperkingen gaan knellen. Ondanks de bezuinigingen hebben de gemeenten de ambitie om hun inwoners zo goed mogelijk te dienen’, aldus de VNG.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.