Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Personeelstekort in zomer moet aangepakt ‘

De zomerperiode staat bekend om de onderbezetting in de zorgsector. Bij het meldpunt van vakbond NU ’91 kwamen er de afgelopen 3 jaar iedere zomer zo’n 1000 meldingen binnen over tekort aan personeel en onervaren en ongeschoolde krachten . Inmiddels is er een aantal initiatieven genomen om onderbezetting tegen te gaan.
‘Personeelstekort in zomer moet aangepakt ‘

Veel werkgevers in de zorg willen wel extra personeel inzetten in de zomermaanden, maar hebben aangegeven dat personeel moeilijk te vinden is.  Steunpunt in de Zorg richt zich op bemiddeling en werving en selectie van verpleegkundigen en verzorgenden IG. Zij hebben de afgelopen maanden in diverse regio’s een pool van beschikbare verpleegkundigen en verzorgenden IG opgericht om zorgorganisaties zo goed mogelijk te ondersteunen met tijdelijke inzet van zzp’ers.

Extra werken
Het Medisch Centrum Haaglanden heeft een flexzorgapplicatie ontwikkeld. Veel medewerkers van het ziekenhuis werken parttime, maar zijn wel bereid extra te werken. Zij kunnen via de app nu zien welke diensten er open staan en zich daarvoor aanmelden.

Ggz

In de zomer van 2011 kwamen er 1050 meldingen binnen bij het meldpunt van NU ’91 die bij na allemaal terug te voeren waren op het tekort aan personeel. De meldingen kwamen binnen uit het hele land en uit alle sectoren binnen de zorg. Vooral in de VVT en de ziekenhuizen blijkt onderbezetting nijpend, maar ook steeg het aantal meldingen uit de ggz.

Melden

De vakbond wil goede initiatieven gaan bundelen en in gesprek gaan met de politiek en de werkgevers om onderbezetting in de zomer tegen te gaan. Ze roept dan ook op om alle inspirerende voorbeelden te melden.

Bron: Nu ’91/ANP-Photo

3 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Wat een positief verhaal Marjon!, zo kan het ook! Het laat iets zien van bottom-up denken, schouders eronder, creatief zijn, er gaat vaak (en vaak terecht) zoveel publiciteit naar tekorten, nu dan in de zomer maar voor de zomer van 2013 zou je dit hoofdartikel zo kunnen copiëren. Marion jij laat zien dat met creativiteit, de wil om er iets van te maken vooruitgang is te boeken en juist dan misschien wel een hele goede kwaliteit van zorg te bieden is. Hulde!!

 3. Geen onderbezetting, geen karig aanbod aan activiteiten!
  Vorig jaar stonden er vele berichten in de krant, dat ouderen in een zorginstelling in zomers eenzamer zijn dan ooit. Eigen familie is op vakantie, vaste medewerkers zijn er niet en alles draait op een laag pitje.
  Dat wilden wij niet meer. We wilden dat onze ouderen een heerlijke zomer hadden, net zoals hun familie en onze medewerkers….
  Wij hebben dit jaar met medewerkers uit alle disciplines tijdens een open tafel sessie hier over gebrainstormd. Hoe maken wij dit waar?
  De plannen en creatieve plannen stroomden binnen, van vrijwilligers voor 1 dag tot anders diensten plannen, etc. Bewoners konden zelf aangeven wat ze graag wilden. U vraagt, wij organiseren
  Resultaten zijn boven verwachting! Als je samen ergens in gelooft, dan gebeurt het ook.
  Een van onze bewoners, die bijna niets meer kan zelf, fluisterde: dit is mijn allerfijnste vakantie tot nu toe…. wauw!!
  http://www.zorgpartners.nl
  Op de homepage staat hierover een artikel met als titel “ouderen genieten volop van het zomerprogramma”
  Ik ben ontzettend trots op alle meedewerkers en vrijwilligers die met hart en ziel dit doel wilden bereiken. Wat een mooie wereld, dat van zorg!
  Marjon Vonck

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.