Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Zorgorganisaties kunnen geen begeleiding leveren’

Tienduizenden mensen die niet meer mogen kiezen voor een pgb komen per 1 januari zonder zorg te zitten. Dat voorspelt Per Saldo, de belangenvereniging voor mensen met een persoonsgebonden budget (pgb), op basis van eigen onderzoek. Zorgorganisaties zullen in veel gevallen nee verkopen, wanneer de mensen die geen pgb meer krijgen bij hen aankloppen voor zorg in natura, aldus de vereniging.
‘Zorgorganisaties kunnen geen begeleiding leveren’
Foto: ANP

Het gaat volgens Per Saldo om 42.000 budgethouders die per 2014 hun pgb verliezen. Zij hebben alleen begeleiding nodig voor minder dan 10 uur per week, waardoor ze niet meer mogen kiezen voor een pgb. Wanneer de zorgvrager voor zorg in natura aanklopt bij zorginstellingen, blijkt dat de instelling deze gespecialiseerde begeleiding in veel gevallen niet kan leveren.

Passende zorg

Ruim 1100 mensen met een pgb voor minder dan 10 uur per week begeleiding hebben een vragenlijst van Per Saldo ingevuld over de zorg in natura. 85 procent van de zorgvragers die begeleiding aanvraagt voor minder dan 10 uur per week, zegt geen passende zorg te kunnen vinden bij instellingen. 56 procent van alle invullers heeft zelfs al bij verschillende zorginstellingen geïnformeerd en nee op het rekest gekregen.

Verandering

Het gaat vaak om mensen met psychiatrische beperkingen zoals autistisch spectrum stoornissen, niet-aangeboren-hersenletsel en lichtelijk verstandelijk beperkingen, aldus Per Saldo. Het probleem is dat deze zorgvragers vaak moeite met veranderingen hebben en aan een vaste begeleider hechten. Zorginstellingen vinden het vaak lastig om altijd voor dezelfde begeleider te zorgen. Bovendien kunnen zorginstellingen niet altijd begeleiding leveren op de momenten wanneer er behoefte aan is.

Schrappen

De 10-uursmaatregel is voor deze 42.000 mensen een ‘regelrechte ramp’, meent de belangenvereniging en roept het kabinet op de maatregel te schrappen. ‘De zorgvraag van deze mensen is nu klein. Als ze verstoken raken van zorg, zullen ouders en familie deze mensen moeten gaan helpen. Dit kan leiden tot overbelasting en burn-out, wat gaat leiden tot grotere aanvragen voor zorg.’

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Volgens mij is het prima te doen om deze mensen te ondersteunen; mogelijk wel juist deze mensen. Waar het volgens mij om gaat, is welzijn op de 4 levensterreinen: wonen, dagbesteding/ werk, vrijetijdsbesteding en netwerk/ informele kring/ familie etc.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.