Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Per Saldo: ‘Geen bezuiniging op PGB’

De berichten over bezuinigingen op het persoonsgebonden budget in de media kloppen niet, volgens belangenvereniging Per Saldo. De verkeerde interpretatie is volgens de organisatie ontstaan door een ongelukkige formulering in het begeleidend persbericht van het ministerie van VWS.
Per Saldo: ‘Geen bezuiniging op PGB’

Veel verontruste budgethouders belden de belangenvereniging naar aanleiding van de berichten. In de begroting van het ministerie staat dat er binnen de AWBZ in 2010 een overschrijding van 234 miljoen euro wordt verwacht, geld dat ergens anders vandaan moet worden gehaald.

Rem
Dit wordt opgelost door een lagere groei van het aantal mensen met een persoonsgebonden budget (PGB). En door een beperking van de AWBZ-uitgaven onder invloed van een aanscherping van het inkoopbeleid door zorgkantoren, aldus de begroting. Volgens Per Saldo wordt deze lagere groei niet veroorzaakt doordat het ministerie van VWS een rem op de PGB’s gaat zetten.

Aangescherpt
‘Waarschijnlijk neemt het aantal budgethouders minder snel toe vanwege de bezuinigingsmaatregelen begin dit jaar. Daarmee heeft staatssecretaris Bussemaker de toegang tot de AWBZ aangescherpt’, zo laat de woordvoerder weten. Het aantal mensen met een PGB stijgt minder snel dan verwacht. Zodoende heeft het ministerie een meevaller waarmee het begrotingstekort in de AWBZ deels is op te vangen. De rest legt het ministerie neer bij het inkoopbeleid van de zorgkantoren, aldus Per Saldo.

Lees alle Z+W artikelen over Prinsjesdag in het dossier Prinsjesdag 2009 >>

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Per Saldo/ Foto: Stock.Xchng

2 REACTIES

 1. Otto, ik ben het helemaal met je eens.
  Zorg in natura kost bij ons € 65,- per uur.
  Ik(moeder) doe het voor €18,- per uur en sta 24 uur voor onze dochter klaar.
  Ik kan dus veel meer uren geven voor haar die ze ook echt nodig heeft dan waarvoor zij is geïndiceerd.
  Ik zou het graag eens willen vernemen van mensen die er goed en zoals het hoort gebruikelijk mee omgaan.
  Onze dochter heeft ook ,s nachts hulp nodig, maar er is niets voor jonge chronisch zieken geregeld waar zij zelfstandig kan wonen met zorg op afroep.
  En voor haar is standaard hulp niet mogelijk.

 2. Lees alle reacties
 3. Het aantal budgethouders neemt minder snel toe, waardoor dit gezien wordt als meevaller voor het begrotingstekort van de AWBZ.
  Deze “meevaller” betekent dat meer zorgvragers(mede uit onwetendheid, angst etc.) gebruik maken van de AWBZ zorg in natura, dan te kiezen voor PGB. Een uur zorg uit AWBZ is echter vele malen duurder dan via PGB en dus betreft dit een schijnbare meevaller. Voor de gezondheidszorg is dit zelfs een enorme TEGENvaller, alsmede een bewijs van een falend beleid in het kader van zelfredzaamheid.
  Om overheidsbeleid te steunen, zorgvragers correkt te informeren en de belastingbetaler te sparen zou deze wantoestand duidelijker onder de aandacht gebracht moeten worden in dit artikel. Tevens gaat de kwaliteit van de zorg erop vooruit voor de zorgvrager en krijgt de zorgverlener een beter loon naar werken. Gaat het daar niet om in de zorg???

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.