Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Per Saldo aan Tweede Kamer: hef wachtlijst pgb op

Per Saldo vindt dat de wachtlijst voor het persoonsgebonden budget per direct moet worden opgeheven. De belangenorganisatie van pgb-houders schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer na meer dan 400 meldingen van mensen die door de wachttijd in de problemen komen.
Per Saldo aan Tweede Kamer: hef wachtlijst pgb op

Minister Klink heeft besloten dat er vanaf 1 juli 2010 geen pgb’s meer mogen worden toegekend vanwege de overschrijding van het budget. Het pgb-subsidieplafond in de AWBZ was voor 2010 vastgesteld op 2,1 miljard euro. Dit bedrag werd al op 31 januari overschreden. Veel mensen werden hierdoor totaal overvallen, stelt Per Saldo in de brief.

Alternatief

Per Saldo maakt zich ernstige zorgen over de mensen die wachten op een pgb. Vaak is passende zorg in natura als alternatief niet te krijgen. Het gaat volgens de belangenorganisatie onder meer om mensen die tijdelijk worden opgenomen in een verpleeghuis, revalidatie-instelling of algemeen of psychiatrisch ziekenhuis waardoor het pgb tijdelijk is stopgezet. Zij vragen het budget nu opnieuw aan.
De wachtlijst is ook bijzonder pijnlijk voor mensen die hun laatste levensfase ingaan en een pgb aanvragen voor de zorg thuis of in een hospice.

Ombudsman
Het VARA-programma De Ombudsman bracht de autistische Noah van zeven in beeld. Hij kan het komende halfjaar niet terecht op een school voor zeer moeilijk lerende kinderen, omdat hij niet zelfstandig een taak kan uitvoeren. Noah moet worden klaargestoomd bij een privé-instantie die alleen met een pgb kan worden betaald. Door de wachtlijst komt de jongen dit jaar niet meer in aanmerking voor een persoonsgebonden budget.

Budgethouders
Volgens het College van Zorgverzekeringen kwamen er in de maanden voor de wachtlijst zo’n 1500 nieuwe budgethouders per maand bij. Dat zou betekenen dat er eind dit jaar zo’n 6.000 tot 9.000 budgethouders op de wachtlijst terechtkomen, zo meldt Per Saldo.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: Per Saldo, beeld: VARA

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.