Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Pedo gewoon terug naar eigen gemeente’

Burgemeesters, reclassering, gemeenten en justitie zijn in overleg om te kijken hoe het terugkeerbeleid voor pedofielen beter kan. Dat doen ze vooral vanwege de steeds terugkerende discussie als een pedoseksueel na celstraf weer de maatschappij ingaat.
‘Pedo gewoon terug naar eigen gemeente’
Foto: ANP

Zo was er veel in februari veel te doen over de komst van de veroordeelde oud-zwemleraar Benno L. naar Leiden. En ook deze week is er ophef over een zedenpleger die binnenkort terugkeert in de maatschappij. Onbekenden hebben ’s nachts het woord ‘pedo’ op het raam van een woning in Bunschoten geklad. In de straat zijn brieven verspreid met een waarschuwing tegen de zedenpleger.

Wie is dat nu eigenlijk, de zedenpleger? Erik-Jan Kornman is gezondheidszorgpsycholoog en gedragstherapeut bij de Waag en behandelaar van zedendelinquenten. Kornman legt uit dat iedere zedendader weer anders is. Lees hier meer >>

Woonplaats

Bernt Schneiders, voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters, vindt dat zedendelinquenten gewoon terug moeten naar hun eigen gemeente. Het ‘leuren met pedo’s’ door het hele land om ze gehuisvest wordt volgens hem een ‘carrousel waar straks geen touw meer aan vast te knopen is’. Alleen als directe confrontaties met slachtoffers voor de hand liggen, kan naar een andere woonplaats worden gezocht, zo vindt het Genootschap van Burgemeesters.

Hoe worden zedenplegers begeleid bij hun terugkeer in de samenleving? Reclassering Nederland doet dit met de COSA-methode waarbij vrijwilligers de zedenpleger ondersteunen. In het meinummer van Zorg + Welzijn een uitgebreid achtergrondverhaal over hoe dit werkt. Lees hier meer over Zorg + Welzijn magazine >>

Terugkeer

De terugkeer van een zedendelinquent in de maatschappij gebeurt doorgaans vrij stil. Er zijn volgens Reclassering Nederland een paar belangrijke mensen bij betrokken: de wijkagent, zorgprofessionals, de burgemeester  en de naaste buurtbewoners. Staatssecretaris Fred Teeven zegt dat de burgemeester erover gaat of alleen maar een straat geïnformeerd wordt of de hele wijk of plaats. ‘Niet elke zedendelinquent is dezelfde. Sommigen hebben een hoog risico omdat ze pedoseksueel zijn en anderen hebben kinderporno gedownload maar zijn niet direct een risico voor de totale maatschappij’, aldus Teeven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.