Participatiewet zorgt voor ongelijke kansen’

Mensen met een arbeidsbeperking hebben geen eerlijke kansen op de arbeidsmarkt, stelt actievoerder Noortje van Lith. Met de invoering van de Participatiewet is veel ondersteuning voor deze groep weggevallen. De hoop was dat deze doelgroep bij reguliere werkgevers aan de slag zou kunnen. Vooralsnog heeft zeventig procent van de mensen met een arbeidsbeperking geen werk. Van Lith roept met haar petitie op om de Participatiewet te veranderen.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: Picscout

Door de invoering van de Participatiewet zijn een aantal wetten voor mensen met een arbeidsbeperking vervallen. Mensen met een gedeeltelijke arbeidsbeperking komen niet meer in de Wajong. De Participatiewet vervangt ook de Wet Werk en Bijstand en de Wet sociale werkvoorziening (Wsw). Sociale werkplaats sluiten één voor één. Mensen met een arbeidsbeperking moeten integreren in de reguliere arbeidsmarkt. Gemeenten hebben de verantwoordelijkheid gekregen om de begeleiding van deze werknemers te regelen.

Verschillen gemeenten

Dit resulteert in grote verschillen tussen gemeenten. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld een financiële compensatie krijgen voor werknemers met een arbeidsbeperking, maar elke gemeenten heeft een ander (bureaucratisch) systeem

0
1360

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.