Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Palliatieve zorg krijgt kwaliteitsimpuls

De komende zes jaar wordt er ieder jaar 8,5 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuw Nationaal Programma Palliatieve Zorg. Het kabinet vindt dat de palliatieve zorg nog niet aan alle kwaliteitseisen voldoet en zet vooral in op kennisontwikkeling en deskundigheidsbevordering van professionals.
ANP Photo
ANP Photo

Tussen de 70.000 en 105.000 mensen overlijden ieder jaar als gevolg van hun ongeneeslijke ziekte of chronische aandoening. Minister Van Rijn meldt in zijn brief aan de Tweede Kamer dat driekwart van de mensen er voor kiest om thuis te sterven, wanneer de vraag wordt voorgelegd waar zij wensen te overlijden. Dat betekent dat zorg zo dichtbij mogelijk georganiseerd moet worden en dat een goede samenwerking tussen mantelzorgers en professionele zorgers van groot belang is.

Mantelzorger

Het programma Palliatieve Zorg investeert op drie terreinen: de bestaande zorg, onderzoek en het onderwijs. Belangrijke thema’s zijn onder anderen: kwaliteit van de laatste levensfase voor patiënt en naaste(n), belasting en burn-out van de mantelzorger, evidence based richtlijnen voor symptoombestrijding, onderwijsmodellen, onderzoek naar organisatie- /netwerkverbetering en pro-actieve zorgplanning en systematisch bestudeerde praktijkvoorbeelden.

Multidisciplinaire zorg

Van Rijn schrijft verder in zijn brief: ‘Het programma beoogt om in 2020 voor de palliatieve patiënt en zijn naasten te kunnen voorzien in optimale palliatieve zorg van een integraal multidisciplinair team van mantelzorgers, vrijwilligers en professionals, zoveel mogelijk geïntegreerd in de reguliere zorgverlening.’ Verder hecht de minister aan de twee kernwaarden ‘waardevol’ en ‘zo thuis mogelijk’.

Lees hier de brief.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.