Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Overname na Twents massaontslag goed verlopen’

De overname van het personeel na het massaontslag bij de Twentse thuiszorg is op correcte wijze verlopen. Dat concludeert de toezichtcommissie, zo meldt TC Tubantia. De hulpen hebben een nieuwe werkgever en een groot deel van de cliënten heeft van de overname nauwelijk iets gemerkt, aldus de commissie.
'Overname na Twents massaontslag goed verlopen'

Vorig jaar tekende Thuiszorgservice Nederland (TSN), een dochteronderneming van schoonmaakgigant Asito, in op de aanbesteding voor thuiszorg in Twente. TSN wordt een groot deel van de markt gegund, omdat andere aanbieders het uurtarief (19 euro) van de gemeenten te laag vinden. Het gevolg is een ontslaggolf die 1500 tot 2000 thuiszorgmedewerkers treft bij de organisaties die misgrijpen. De ontslagen werknemers kunnen uiteindelijk, na overleg tussen TSN en vakbond Abvakabo, tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden bij TSN aan de slag.

Onrustig
Wethouders Coes (Hellendoorn), Wallinga (Enschede) en Otten (Hengelo) hielden toezicht op deze overname. Zij concluderen: ‘Na de gunning van de hulp bij het huishouden per 1 januari 2010 is het een paar maanden onrustig geweest op de Twentse arbeidsmarkt. Na deze periode is de rust wedergekeerd.’

Werklozen
De toezichtcommissie baseert die conclusie onder meer op gegevens van de zorgaanbieders en cijfers van de Twentse Werkpleinen en mobiliteitscentra, aldus de Twentse krant. ‘Bij de Twentse Werkpleinen is geen toename van werklozen te zien. Ook zijn er voldoende vacatures in de thuiszorg bij de nieuwe zorgaanbieders.’

Vlekkeloos
Toch verliep de overname niet geheel vlekkeloos. TSN kon, volgens de commissie, de grote toestroom van personeel niet verwerken. Daardoor ontstonden betalingsachterstanden. Inmiddels is dit probleem opgelost, zo bericht de krant.

Lees meer artikelen over aanbesteden in het dossier ‘Wmo en Aanbesteden’ >>

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Bron: TC Tubantia/Foto: Stock.xchng

1 REACTIE

  1. Sorry hoor, maar meer dan 60% van de ontslagen medewerkers zijn wat anders gaan doen, die wilden beslist niet 30% van hun salaris-uurloon inleveren bij TSN.
    De cijfers die de TC heeft zijn geflatteerd. (Deze staan helemaal niet in verhouding tot wat werkelijk het geval is)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.