Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderenzorg klem tussen beleid en praktijk

Er is een grote kloof tussen beeld en werkelijkheid in de ouderenzorg, constateert de branche Verpleging en Verzorging. Met de campagne ‘Mijn tijd voor de zorg’ wil de sector laten zien wat er achter de voordeur van de ouderen en thuiszorg gebeurt. Om naderende bezuinigingen in perspectief te plaatsen.
Ouderenzorg klem tussen beleid en praktijk

Zorgorganisaties en zorgverleners staan dagelijks voor de keuze tussen de gewenste tijd voor de cliënt en de beschikbare tijd. Uit onderzoek blijkt dat het Nederlandse publiek een negatief beeld van soberheid en verschraling heeft van ouderen- en thuiszorg. Met nieuwe overheidsbezuinigingen voor de deur, toenemende vergrijzing en een krappere arbeidsmarkt, willen zorgaanbieders aandacht vragen voor het werk in de ouderenzorg.

Ervaringen
In de campagne ‘Mijn tijd voor de zorg’ laten zorgverleners Winni, Gerda, Lucia en Cindy zien waar zij in hun werk mee te maken hebben. Hun ervaringen zijn vanaf vandaag te volgen op www.mijntijdvoordezorg.nl. In de praktijk blijkt dat er een grote kloof is tussen beeld en werkelijkheid in de zorg, tussen het landelijk beleid en de lokale werkvloer. Met de campagne wil de branche laten zien wat er achter de voordeur van de ouderen- en thuiszorg gebeurt. Zo’n 450.000 mensen, van zorgverlener tot bestuurder, zetten zich iedere dag in om aan meer dan 800.000 cliënten ouderen- en thuiszorg te verlenen.

Dagboek
Winni, Gerda, Lucia en Cindy (zie foto) werken bij vier verschillende zorgorganisaties en houden op de website een dagboek bij. Daarin vertellen ze over de veelzijdigheid van hun werk en de keuzes die zij binnen hun tijd voor de zorg moeten maken. Ze doen dit ieder vanuit hun eigen functie en werkplek. De een is activiteitenbegeleider, de ander is verzorgende en twee zorgmedewerkers zijn locatie/wijkmanager. Ook zal binnenkort een thuiszorgmedewerker en een wijkverpleegkundige meewerken aan het dagboek.

Moeilijke kant
De zorgmedewerkers vertellen over de effecten van regelgeving in de praktijk, zoals minutenregistratie, zorgzwaartebekostiging, de gevolgen van een reorganisatie en de rol van familie van cliënten. Allen zullen ingaan op wat hun werk de moeite waard maakt, maar ook op de moeilijke kanten van de zorg aan cliënten.

Realiteit
De zorgaanbieders willen met deze campagne een realistisch beeld neerzetten van de ouderen- en thuiszorg en aandacht vragen voor het  werk in deze sector. De branche wil een ‘goede discussie’ voeren over de ouderenzorg aan de vooravond van nieuwe overheidsbezuingigingen. ‘Niet op basis van aannames of incidenten, maar op basis van de realiteit, vanuit het hart van de zorg, waarin het draait om de medewerker en de cliënt.’

Kijk op www.mijntijdvoordezorg.nl

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.  

Bron: Foto: Marcel Molle

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.