Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ouderenzorg dreigt door ondergrens te zakken’

Voor veel ouderen werkt de decentralisatie van de zorg niet. Ouderenbond Unie KBO heeft een brandbrief geschreven naar staatssecretaris Van Rijn. De bond spreekt van een ‘zorgalarm’ voor ouderen.
ouderen zelfstandig thuis wonen
De Unie KBO geeft een 'zorgalarm' af voor kwetsbare ouderen die zelfstandig thuis wonen. - Foto: Freeimages

De toegang van ouderen tot de zorg wordt sterk gehinderd, zegt directeur Manon Vanderkaa van de Unie KBO. ‘Kwetsbare ouderen blijven verstoken van wijkverpleging, hun huis wordt niet meer schoongemaakt en sociale beschutting en controle vallen weg.’ Ook de fysieke veiligheid van ouderen is in het geding. De Unie KBO geeft een ‘zorgalarm’ af voor kwetsbare ouderen die zelfstandig thuis wonen.

Brandbrief

Woensdag 2 december debatteert de Tweede Kamer over de decentralisatie van de ouderenzorg. De ouderenbond heeft een brandbrief gestuurd naar staatssecretaris Martin van Rijn over de ‘zeer alarmerende situatie van onze oudste senioren. Hun veiligheid is in het geding.’ Volgens de ouderenbond zakt de zorg voor ouderen die zelfstandig wonen door de ondergrens.

Decentralisatie

Voor veel ouderen werkt de decentralisatie van de zorg niet, zegt Vanderkaa. De toegang tot de zorg is sterk bemoeilijkt en de eigen bijdragen zijn vaak zo hoog dat ouderen het niet kunnen betalen en de zorg mijden. ‘We krijgen steeds meer signalen dat er iets goed mis is met de ouderenzorg thuis.’

De proef ‘Zorg in de wijk’ gaat ten koste van de gespecialiseerde zorg voor kwetsbare mensen. Met specialistische zorg voor dementie, oncologie is geen rekening gehouden. Huisartsen en zorgaanbieders hebben grote zorgen. Lees meer>>

Ernstige verbrandingen

Sinds de decentralisatie en de bezuinigingen in de zorg stijgt het aantal ouderen dat zich op de spoedeisende hulp meldt. Brandwondencentra melden een forse toename van ouderen met ernstige verbrandingen en eerstehulpposten zien het aantal senioren sterk groeien.

Oormerken

In de brandbrief aan de staatsecretaris dringt de Unie KBO aan op meer regie van de overheid. Manon Vanderkaa: ‘We pleiten ervoor het budget te oormerken. Nu kunnen gemeenten ook andere keuzes maken en Wmo-geld aan andere doeleinden besteden. Wij vinden dat de landelijke overheid de inkoop van zorg meer moet sturen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.