Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ouderenbond ANBO opent zorgmeldpunt

ANBO komt met een eigen meldpunt over de hervormingen in de langdurige zorg. De ouderenbond is vóór de veranderingen in de zorg, maar wil voorkomen dat mensen tussen wal en schip vallen. Misstanden worden aan het ministerie aangeboden.
Ouderenbond ANBO opent zorgmeldpunt
Foto: ANP XTRA

De ouderenbond, die opkomt voor de belangen van senioren in Nederland, lanceert de website dezorgonzezorg.nl. Op deze website worden positieve én negatieve ervaringen in kaart gebracht. Door de meldingen van misstanden en successen te bundelen wil ANBO een bijdrage leveren aan een goede hervorming van de zorg.

Maandelijkse terugkoppeling

Het meldpunt blijft in ieder geval tot eind 2015 online, zodat het overgangsjaar goed bekeken kan worden. Zo hoopt de bond duidelijk te maken waar de problemen zitten en waar het wél goed gaat. ‘Maandelijks zullen we het ministerie verblijden met een samenvatting van misstanden en successen. Wij gaan actief met hen in gesprek om de zorg beter te maken,’ meldt ANBO-directeur Liane den Haan op de website van ANBO. Voor structurele misstanden én positieve geluiden zoekt de organisatie de publiciteit op. Het meldpunt is transparant. Alle meldingen zijn openbaar en kunnen gedeeld worden. De positieve en negatieve meldingen kunnen in verschillende categorieën worden geplaatst: “zorg thuis”, “hulp en ondersteuning thuis”, “zorg met verblijf” en “contact met de gemeente”.

Lees hier meer over de transitie >>

Standpunt

De vakbond is vóór de verandering in de zorg, maar wil voorkomen dat er problemen ontstaan. “Wij weten dat mensen zich zorgen maken. Maar we weten ook dat de hervorming van de langdurige zorg in principe aansluit bij een brede behoefte om thuis oud te worden,” geeft Den Haan op de website aan. Gemeenten krijgen er in korte tijd veel taken bij zonder dat ze daar extra geld voor ontvangen. Ze hebben nog maar weinig tijd om zich voor te bereiden. Daarnaast baart het ANBO zorgen dat organisaties veel beleid zelf mogen vormgeven. Ook ontbreekt het volgens ANBO bij veel organisaties aan mankracht en expertise. Den Haan: “Hervorming is noodzakelijk, maar het zou rampzalig zijn als kwetsbare mensen tussen wal en schip vallen omdat er onvoldoende zorg en hulp voor hen is”.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.