Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderen online trainen tegen brand en inbraak

Bij brand lopen ouderen bijna 3 keer zo veel risico om slachtoffer te worden. Om de veiligheid van senioren thuis te verbeteren, hebben verzekeraars, Unie KBO en Centrum voor Criminaliteitspreventie een digitale training opgezet.
brand in seniorenwoning
Bij brand vallen onder mensen boven de 65 jaar 2

‘Wat doet u als de bloemenbezorger aanbiedt de bloemen even in de vaas te zetten?’ Deze en andere vragen over criminaliteit, brand en “babbeltrucs” komen ter sprake in de digitale training woonveiliger.nl. De gratis online training is ontwikkeld door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), het Verbond van Verzekeraars en de seniorenorganisatie Unie KBO. Ouderen leren op een interactieve manier om de veiligheid in huis te vergroten.

Brand

Senioren lopen meer risico’s in huis dan jongeren. Uit onderzoek van de Brandweeracademie blijkt bijvoorbeeld dat bij brand onder mensen boven de 65 jaar 2,7 keer zoveel doden vallen dan bij mensen jonger dan 65 jaar. Het CCV, de verzekeraars en de Unie KBO willen het aantal slachtoffers onder ouderen beperken. Zij hebben het initiatief genomen voor de online training naar aanleiding van enkele branden in zorgcentra en berichten over ouderen die zijn bestolen door (thuis-) zorgmedewerkers.

Er zijn al campagnes geweest tegen uitbuiting van ouderen. De bedoeling is dat er meer zicht komt op het kaalplukken van ouderen. Lees meer>>

Vluchtroute

Senioren kunnen de training zelf of samen met familie of een verzorger thuis doorlopen. De Unie KBO heeft veiligheidsvoorlichters die de digitale training promoten op bijeenkomsten en voorlichting geven bij mensen thuis. Een onderdeel van de training zijn de vragen over of je de bloemenman binnen laat, welke vluchtroute je neemt als er brand is. De website heeft ook een checklist “veilig thuis”.

Kijk op www.woonveiliger.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.