Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ouderen niet fors slechter af dan anderen’

De koopkracht van ouderen ontwikkelt zich niet heel anders dan die van andere huishoudens. Die boodschap gaf het kabinet dinsdagavond in de brief die de Tweede Kamer nog wilde ontvangen voor het debat woensdag over de effecten van de kabinetsmaatregelen voor de koopkracht van ouderen.
'Ouderen niet fors slechter af dan anderen'
Foto: ANP-Photo/Roos Koole

SP-leider Emile Roemer vindt dat de maatregelen van het huidige en het vorige kabinet zorgen voor ‘een financiële aanslag’ op ouderen. Volgens hem is de Kamer ook op het verkeerde been gezet bij de eigen bijdrage voor zorginstellingen.

Niet afwijkend

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) gaf in de reactie namens het kabinet aan dat de ‘koopkrachtontwikkeling van ouderen, ondanks problemen bij pensioenfondsen, niet fors afwijkt van andere huishoudens’. Uit de cijfers over de periode 2011 tot 2017 blijkt volgens Asscher dat de koopkracht van ouderen onder druk staat, maar dat geldt ook voor andere groepen. Bovendien zijn er grote verschillen tussen verschillende groepen ouderen.

Pensioenfonds

Duidelijk is wel dat ouderen met een aanvullend pensioen er meer op achteruit gaan dan de andere huishoudens. Maar dat komt volgens Asscher ‘voor het overgrote deel’ niet door de maatregelen uit het regeerakkoord, maar door de slechte financiële situatie bij de pensioenfondsen. Dit kabinet probeert de senioren juist relatief te ontzien, aldus Asscher.

Meldpunt

Maandag nog trok ook de PVV aan de bel over het koopkrachtverlies voor ouderen. De partij riep mensen op het Torentje, het kantoor van premier Rutte, te bellen om te eisen dat de plannen van tafel gaan. Ouderenpartij 50PLUS opende vorige week een meldpunt om te inventariseren welke gevolgen diverse nieuwe maatregelen hebben op de koopkracht van senioren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.