Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oud-topman licht Icare op voor vijf tot tien miljoen euro

Oud-topman Bart V. van thuiszorginstelling Icare uit Meppel heeft zijn bedrijf voor miljoenen opgelicht. Dat zei Marianne Bloos, plaatsvervangend hoofd van het functioneel parket, dinsdag in het televisieprogramma Nova.
Oud-topman licht Icare op voor vijf tot tien miljoen euro

Aanvankelijk legde het Openbaar Ministerie beslag op zijn huis voor 1,3 miljoen euro, maar volgens bronnen bij het onderzoek schat justitie het fraudebedrag inmiddels tussen de 5 en 10 miljoen euro. Het OM is bezig met het voorbereiden van een ontnemingsvordering, om het geld terug te krijgen.

V. heeft volgens justitie gesjoemeld met de verkoop van panden van Icare en de verkoop van een bedrijfsonderdeel. Hij wordt vervolgd voor oplichting, witwassen en belastingfraude.

Symbolisch bedrag
Een van de verdenkingen betreft de verkoop van Thuiszorg Perfect, een BV van Icare,  door V. aan een vrouwelijke kennis verkocht voor een symbolisch bedrag van één gulden. Drie jaar later werd het goeddraaiende bedrijf voor 7 miljoen euro verkocht. De opbrengst kwam in de vorm van aandelen gedeeltelijk bij de oud-topman terecht.

Incident

Voorzitter Edith Snoey van Abvakabo FNV noemt de oplichting van Bart V. ongekend. ‘We hobbelen van incident naar incident, er wordt gewoon publiek geld verspild. Kennelijk zelfs in de criminele sfeer als Justitie gelijk krijgt.’ Snoey pleit voor een parlementaire enquête naar misstanden in de thuiszorg. In een Nova-uitzending van begin juni zegt William Moorlag van Abvakabo FNV dat hij er stellig van overtuigd is dat er in het Noorden van het land meer zorginstellingen zijn met een ‘verdachte geur’.

Gouden handdruk

Hoofdverdachte Bart V. was van 1998 tot 2005 bestuursvoorzitter van Icare, een van de grotere thuiszorginstellingen in de regio’s Drenthe, Flevoland en de Veluwe. Door overnames en fusies groeide deze instelling explosief tot ruim 7000 werknemers.

De oud-topman kwam al in 2006 in opspraak toen hij als vertrekkend bestuursvoorzitter een gouden handdruk van 969.000 euro kreeg. Naast V. worden nog twee medeverdachten gedagvaard. In oktober is er een zitting bij de rechtbank.

Uitzending Nova dinsdag 16 juni:
Topman licht Icare op voor meer dan vijf miljoen

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Nova

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.