Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oppositie wil nieuw debat over bezuinigingen op pgb

De antwoorden van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten op de vragen over het pgb tijdens het vragenuurtje van dinsdag geven onvoldoende helderheid. Dat vinden Linda Voortman (GroenLinks) en Renske Leijten (SP). GroenLinks, SP, CU en D66 willen een nieuw debat over het pgb.
Oppositie wil nieuw debat over bezuinigingen op pgb

De staatssecretaris zei dinsdag vast te houden aan haar voornemen om het persoonsgebonden budget (pgb) beschikbaar te houden, maar wel binnen ‘kaders waarin dat duurzaam kan’. Ze wees op de financiële onhoudbaarheid van de regeling en het oneigenlijke gebruik ervan.

Uit de voeten
Voor mensen die al een pgb hebben met een indicatie voor een zorgzwaartepakket – en daarmee voor langdurig verblijf – verandert er in 2011 niets. Mensen die nu een pgb aanvragen en in een kleinschalig zorginitiatief gaan wonen, vallen onder de budgetgarantie, aldus de staatssecretaris tijdens het vragenuurtje. Veldhuijzen van Zanten moeten pgb-houders met de wijzigingen in de regeling uit de voeten kunnen.

Alternatief
Volgens SP-Kamerlid Leijten moet de staatssecretaris eerst een goed alternatief voor zorgbehoevenden vinden en daarna eventueel korten op het pgb. ‘Veertig procent van de pgb-houders kan niet eens terecht in de normale zorg’, stelde ze. Het Kamerlid vond de antwoorden van de staatssecretaris niet bevredigend. ‘Er kwam geen antwoord, heb een debat aangevraagd samen met PvdA, GL, D66 en CU. Wordt dus vervolgd’, twitterde ze naderhand.

Hoop

Voor belangenvereniging Per Saldo geeft een nieuw debat hoop: ‘Als dat gebeurt, is het voor Kamerleden mogelijk om opnieuw een motie in te dienen tegen de voorgenomen bezuinigingen op de pgb’s. Als een meerderheid van de Tweede Kamer een motie steunt, kan de regering die niet zomaar naast zich neerleggen. Daar moet ze rekening mee houden’, zo laat Per Saldo weten.

Motie
Vlak voor het kerstreces heeft de Tweede Kamer unaniem een motie aangenomen om de aangekondigde bezuinigingen op het pgb uit te stellen. Maar daarna ontstond er onduidelijkheid over de interpretatie ervan. ‘De staatssecretaris voert haar bezuinigingsmaatregelen gewoon door. Zij maakt alleen een uitzondering voor mensen die het komende halfjaar van plan zijn om in een wooninitiatief te gaan wonen’, zo stelt Per Saldo. De motie gaat echter ook over het opheffen van de pgb-stop per 2011, het voorlopig ontzien van alle budgethouders met een indicatie voor verblijf en goed onderzoek naar de gevolgen van eventuele bezuinigingen.

Gekort
Wat volgens de belangenvereniging van budgethouders vaststaat, is dat álle budgethouders, bestaande en nieuwe, met of zonder een indicatie voor verblijf in een instelling, per 1 januari met 3 procent worden gekort. Nieuwe budgethouders die dit jaar voor het eerst een pgb krijgen met een indicatie voor verblijf, maar thuis blijven wonen, krijgen nog eens te maken met 7.350 euro minder dan in 2010. Nieuwe budgethouders die wel in een wooninitiatief gaan wonen, worden ontzien.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg + Welzijn op Twitter

Bron: Foto: ANP/Robert Vos

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.