Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oppositie vol vragen over langdurige zorg

De plannen van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) om de langdurige zorg (AWBZ) te hervormen, roepen veel vragen op in de Tweede Kamer. Dat bleek tijdens het Kamerdebat over de voorstellen waarmee Van Rijn een einde wil maken aan de stijgende kosten in de langdurige zorg.
Oppositie vol vragen over langdurige zorg
Foto: ANP Photo

Van Rijn wil deze zorg voor ouderen en chronisch zieken zo omvormen dat mensen langer thuis kunnen wonen. Gemeenten en zorgverzekeraars worden meer verantwoordelijk voor de hulp die mensen thuis krijgen.

Persoonsgeboden budget

SP, PVV en 50PLUS zijn tegen, omdat te veel mensen tussen wal en schip dreigen te belanden. CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP willen meedenken, maar maken zich onder meer zorgen over de taken die overgaan naar de gemeente en over het persoonsgebonden budget (pgb) waarmee mensen nu zelf zorg kunnen regelen. Alleen de coalitiepartijen VVD en PvdA zijn overwegend positief.

Vertrekpremies

De Kamer vindt wel dat Van Rijn sowieso echt aan de slag moet om geld voor de zorg te behouden dat nu wegsijpelt via fraude en hoge vertrekpremies. ‘Zou het niet de moeite waard zijn deze bedragen eerst eens in te boeken en dan pas te kijken wat er verder nog bezuinigd moet worden?’, aldus Mona Keijzer (CDA). Keijzer wil wel bezuinigen en hervormen, maar niet zoals het kabinet nu voorstelt.

Lijfgebonden zorg

Dagbesteding en begeleiding zijn volgens Keijzer in goede handen bij de gemeente, maar de lijfgebonden zorg niet. Zij voorziet dat gemeenten, die het met minder geld moeten doen, vaker verzoeken om hulp weigeren. Het CDA, de grootste oppositiepartij, hoopt op een uitgestoken hand van Van Rijn.

Mega-operatie

D66′ er Vera Bergkamp ziet veel losse eindjes in de plannen en mist een financiële bijsluiter bij deze mega-operatie, de grootste zorghervorming in 40 jaar. Fleur Agema (PVV) hoopt dat Van Rijn, net als zijn collega Fred Teeven onlangs deed bij zijn bezuinigingsplannen op het gevangeniswezen, alternatieven wil onderzoeken. Renske Leijten (SP) vraagt zich af of er nog wel ruimte is voor alternatieven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.