Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opnieuw kort geding over bemiddelingsbureaus thuiszorg

Voor de tweede keer dit jaar spant brancheorganisatie ActiZ een kort geding aan over de constructie van bemiddelingsbureaus en zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers). Volgens ActiZ heeft VWS plannen om bemiddelingsbureaus in de AWBZ te laten bemiddelen zonder dat ze verantwoordelijk zijn voor de zorg.
Opnieuw kort geding over bemiddelingsbureaus thuiszorg

Zorgkantoren sluiten contracten af met bemiddelingsbureaus, waarbij de verantwoordelijkheid voor de zorg bij de individuele zorgverlener ligt, die als zelfstandige zonder personeel zzp’er werkt. Maar de rechter heeft dat begin dit jaar verboden. Dat zegt de brancheorganisatie voor Verpleging en Verzorging: ActiZ. Sterker nog: het ministerie van VWS heeft plannen om de werkwijze van deze bemiddelingsbureaus opnieuw te ondersteunen.

Convenant
Eind vorig jaar sloot VWS een convenant af over de positie van bemiddelingsbureaus in de AWBZ-thuiszorg. Door het convenant hoefden bemiddelingsbureaus zich niet te houden aan verschillende wet- en regelgeving. Volgens ActiZ zijn daarmee de reguliere thuiszorgorganisaties in een groot – ook financieel – nadeel omdat ze zich wel moeten houden aan die regelgeving. In februari dit jaar stelde de rechter ActiZ in het gelijk.

Contracten
De brancheorganisatie spant nu weer een kort geding aan tegen VWS en tegen de zorgkantoren van Achmea en Menzis. ActiZ heeft aanwijzingen dat zorgkantoren voor 2010 weer contracten hebben gesloten met bemiddelingsbureaus. Bovendien wil het ministerie van VWS niet verder meewerken om dezelfde kwaliteitseisen aan bemiddelingsbureaus voor zzp’ers vast te stellen, aldus ActiZ. ‘Daarmee zou het bemiddelingsbureau verantwoordelijk worden voor de kwaliteit en continuïteit van zorg. Van een ongelijk speelveld is dan geen sprake meer.’

Plannen
De nieuwe constructie werd door de Belastingdienst echter gezien als een werkgever/werknemerrelatie tussen bemiddelingsbureau en ZZP’er, wat juist niet de bedoeling is. ActiZ: ‘In november werden we geconfronteerd met plannen van VWS en de Belastingdienst die erop neer komen dat bemiddelingsbureaus met ingang van 1 januari toch weer op de oude voet door kunnen gaan.’

Vreemd
Jan Verschuren van Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) zegt tegen Zorgvisie de beweging van ActiZ niet te begrijpen. BTN is een kleinere brancheorganisatie, die de belangen van de bemiddelingsbureaus voor ZZP’ers behartigt. ‘ActiZ is zelf van de onderhandelingstafel weggelopen en stapt nu naar de rechter omdat ze een conceptplan van VWS hebben gezien. Dat vind ik vreemd. Zij zeggen een gelijk speelveld te willen, maar dat is precies wat we nu aan het regelen zijn. Alle bemiddelingsbureaus voldoen aan alle wettelijke regels waar zorginstellingen ook aan voldoen.’ Verschuren vermoedt dat de actie is ingegeven door de angst van reguliere zorginstellingen om marktaandeel te verliezen aan ZZP’ers.


Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Actiz

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.