Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ophef over thuiszorg-spotje SP (2 reacties)

Een tv-spotje van de Socialistische Partij (SP) dat bedoeld is om de ‘uitverkoop van de thuiszorg’ aan de kaak te stellen, heeft verontwaardiging gewekt bij andere Tweede Kamerfracties. Op het filmpje is een hoogbejaarde vrouw te zien die zich helemaal uitkleedt.
Ophef over thuiszorg-spotje SP (2 reacties)

‘Ik krijg elke keer een andere hulp die mij helpt bij het wassen. Ik kan ik mij net zo goed voor heel Nederland uitkleden’, zegt de vrouw in het spotje. (Foto: fragment uit het SP-spotje)

Uit de meldingen bij het Meldpunt (her)indicatie van Zorgbelang Nederland blijkt dat veel mensen klagen over onjuiste indicaties en over wisselende en onkundige hulpen. (Zie: Cliënten krijgen minder zorg na een jaar Wmo, 4 februari 2008)

‘On-Nederlands’
Anouchka van Miltenburg, Tweede Kamerlid van de VVD en eveneens columniste van Zorg + Welzijn Magazine, heeft geen goed woord over voor het filmpje.

‘Hier herken ik de thuiszorg in Nederland totaal niet in. Mensen die deze beelden zien en daarna terecht komen in de thuiszorg, zullen verbaasd zijn over de kwaliteit die ze aantreffen.’ Van Miltenburg verbaast zich erover dat de SPeen dergelijk ‘on-Nederlands’ filmpje heeft gemaakt.

Misleidende reclame
CDA-Kamerlid Jan de Vries noemt het filmpje misleidend. ‘Het is beledigend voor de mensen die in de thuiszorg werken. Ik vind het ongepast om op deze manier angstgevoelend bij ouderen aan te wakkeren’, zegt De Vries. Hij hoopt dat zorginstellingen en werknemers in de zorg naar de Reclamecodecommissie stappen.

Praktijkvoorbeeld
Op de website van de SP staan een aantal reactiesvan thuiszorgcliënten. Een van hen zegt: ‘Mijn vaste hulp komt vier ochtenden in de week. Bij haar voel ik me voor het eerst zo vertrouwd, dat ik het niet erg meer vind om te worden geholpen met douchen. Mijn vaste vertrouwde hulp moet weg en ik krijg nu alfahulpen die mij helpen met wassen. Het is afschuwelijk dat ik daar nu elke dag een ander voor krijg. Mensen die zeggen dat er niets aan de hand is, zouden zelf een week lang iedere dag voor een ander in hun nakie moeten worden gezet.’

Marktwerking
Door de marktwerking in de zorg dreigen duizenden vaste krachten hun baan kwijt te raken. Hun contract wordt omgezet in een freelance contract als alfahulp. SP-kamerlid Agnes Kant verzet zich tegen de marktwerking en heeft het comité ‘Zorg geen Markt’ in het leven geroepen. Het comité voert regelmatig actie met de slagzin: ‘Stop de uitverkoop van de thuiszorg!’

(Bron: ANP en SP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.