Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ook in 2012 overheveling AWBZ-geld in ggz

Het blijft in 2012 in de ggz mogelijk om geld over te hevelen van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet (Zvw) en andersom. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit. Een twintigtal instellingen maakte gebruik van de mogelijkheid om geld voor bedden te gebruiken voor ambulante zorg.
Ook in 2012 overheveling AWBZ-geld in ggz

In totaal is er zo’n 21 miljoen euro overgeheveld van de AWBZ naar de Zvw. Ongeveer 3,5 miljoen is uit de ambulante zorg overgeheveld naar extra bedden. De NZa spreekt van een succes. 25 Instellingen maakten gebruik van het overhevelingsformulier.

Beleid

De minister is van plan om in 2013 de prestatiebekostiging invoeren. De zorgverzekeraars gaan de AWBZ dan uitvoeren. De NZa wacht de invulling van dit beleid af, om daarna te bekijken of de overhevelingsregeling aangepast moet worden. In 2012 blijft het dus mogelijk om van de regeling gebruik te maken.

Korte trajecten
Sinds 2008 worden de extramurale zorg en het eerste jaar klinische zorg in de ggz uit de zorgverzekering betaald. Instellingen zetten steeds meer in op ambulante zorg en kortdurende trajecten. Zo blijft er geld over voor bedden in de langdurende ggz, terwijl er geld tekort is voor extramurale zorg. Met het overhevelingsformulier kunnen zorgaanbieders en zorgverzekeraars het geld anders inzetten.

Bron: NZa/Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.